Mystik Karel Funk v dialogu s bouřkou

Na svém kanále internetového serveru YouTube zveřejnil autor, vystupující pod jménem Honza Řehák, video „Hřmění s Karlem Funkem“ (31 minut). Je ke zhlédnutí zde. Autor se občas zabývá náboženskými tématy: natočil rozhovor se Stanislavem Grofem, připravil pořad o grofovské aktivitě Diabasis (terapeutická práce s psychospirituální krizí) nebo o spiritismu.

Karel Funk (*1948) je jedním z nejznámějších žijících mystiků (prezentuje se zde). Svou duchovní cestu začal v jedenadvaceti letech u Eduar­da (1908–2002) a Míly (1920–2001) Tomášových, dále jej inspiroval František Drtikol (1883–1961), Krišnamúrti (1895–1986) a v posledních desetiletích především tvůrce antroposofie Rudolf Steiner (1861–1925). Blízkost ke Steinerovi je na Funkově monologu znát. Honza Řehák ho nasnímal u kostela svaté Rozálie u Bernartic (okres Písek), na zajímavém místě (Karel Funk by jistě řekl, že je energeticky silné či nabité) a v zajímavém čase blížící se bouřky.

Přestože je Funk plně ponořen do esoterického křesťanství (tedy do necírkevního a z církevního hlediska nepravověrného zacházení s křesťanskou tradicí) velmi podobného Steinerovu, zůstává kritický vůči některým jeho jiným žákům – antroposofům. Jeho praktická duchovnost je také kritická (a v dokumentu to mnohokrát zaznívá) k nadšeneckým výstřelkům současné spirituality. V monologickém formátu se Karel Funk nevyhne nabádavému, poněkud učitelskému postoji, ale kombinuje ho se svěžejšími příběhy a zkušenostmi z oblasti esoterismu. Jako diváci tak získáváme celkem zřetelnou představu o duchovním životě této významné postavy české (necírkevní, alternativní) náboženské scény.

Video představuje Karla Funka jako spisovatele. Svou práci s textem ukázal už na počátku devadesátých let, kdy byl hlavním redaktorem časopisu s duchovní tematikou Gemma. Knih, které od té doby napsal, je pěkná řádka (vyjmenovány nejsou všechny): Mystik a učitel František Drtikol – pokyny pro duchovní cestu (1993), Od křiku v sobě k šepotu v chrámu. Sluneční kniha rozjímání pro začátečníky i tzv. pokročilé (1996), Odívání sluncem. Inspirace z esoterních průhledů do minulosti a budoucnosti Slovanstva (1998), Meditace jako píseň duše (2002), Epopej mariánství. Duchovní ženství od kosmické Matky až po víly (2003), Tajemství čtyř ročních období. Esoterika roku v ozvěnách lidské duše (2004), Meditační průvodce rokem, aneb Pohledy za roušku viditelné přírody (2008).

Náhledový snímek je z videa Honzy Řeháka.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments