Náboženské objekty v Řecku terčem útoků, extremisté napadli i teologickou fakultu

Podle nedávno publikované zprávy odboru pro náboženské záležitosti řeckého ministerstva školství bylo jen za rok 2017 zaznamenáno 556 incidentů, při kterých došlo k napadení náboženských staveb. Útoky zahrnovaly krádeže i projevy vandalismu. Mezi poškozenými objekty dominuje počet křesťanských svatyň, celkem jich bylo 537. Dále se jednalo také o objekty židovské (11) a muslimské (8). Z kostelů 525 patřilo Řecké pravoslavné církvi.

Nedávno došlo k rozsáhlému vandalskému útoku na teologickou fakultu soluňské Aristotelovy univerzity, jejíž interiér byl zdemolován. „Dnes je pro naši univerzitu smutný den,“ sdělil médiím 7. prosince prorektor univerzity Theodoros Laopoulos.  „Žádáme proto Řecký stát o ochranu.“ Dodal také, že policie měla informace o možných maskovaných útočnících z řad anarchistické a autonomní mládeže, kteří prostory fakulty okupovali. Jednalo se o součást připomínky výročí nepokojů v roce 2008, které začaly, když byl policistou zastřelen patnáctiletý student Alexandros Grigoropoulos.

V současném Řecku existuje takzvané právo na azyl. Podle něho je osoba nacházející se na akademické půdě chráněna, což znamená, že policie nesmí proti lidem, kteří do budovy vniknou a okupují ji, nijak zasáhnout. Tento systém je podle akademiků dlouhodobě neudržitelný. Vedení univerzity tedy důrazně tedy vyzývá řecké úřady, aby se více zasazovaly o ochranu svých univerzit. Podle jeho slov jinak nebude vysoké vzdělání schopné dále pokračovat. Nyní policie zasáhla, až když byly hlášené škody.

Podobné případy nejsou v Řecku ojedinělé, v tomto konkrétním jsou ale škody mimořádně vysoké (viz foto zde).  „Budova byla napadena lidmi, kteří nemají s univerzitou nic společného. Poškodili mramorové vybavení, chodníky, konferenční sály, kanceláře učitelů a sekretariát školy. Bylo ukradeno mnoho počítačů, a vědecká práce z několika posledních let je nenávratně ztracena. Celkový souhrn materiálních škod ale nelze v žádném případě srovnávat s újmou na celkové pověsti univerzity,“ řekl prorektor.

 

Podle: New Greek TV, zde, a Ekathimerini, zde. Ilustrační fotografie: Flickr

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments