Paní Michaela a její archanděl

Komunikace s duchovním světem je činností, která jistě sahá až k počátkům lidstva; byla ale obvykle vyhrazena náboženským specialistům a profesionálům – kněžím, šamanům prorokům, vizionářům. Proces demokratizace současných společností se dotýká i náboženství, a tak se taková komunikace rychle rozšířila a stala se nepřehlédnutelným jevem především v alternativní, inovativní části dnešního náboženského života.

Náboženský infoservis dlouhodobě sleduje společenství Boží rodina kolem kontaktérky s „přáteli z multivesmíru“ Jany Kyslíkové (viz odkazy dole). Podobných kontaktérů je ale více a kolem některých z nich se také utvořilo společenství, byť sestávající jen z několika desítek či stovek inspirovaných posluchačů či čtenářů. To je případ též paní Michaely [1]. Podobně jako paní Kyslíková nazývá i ona přepsané rozhovory s archan­dělem Michaelem prostě Hovory. Rozesílá je e-mailem svým příznivcům a s jejich finanční pomocí je vydala i ve dvou brožurách. Obě vyšly údajně v nákladu 300 kusů a neobsahují žádné bibliografické údaje, dokonce ani jméno autorky. Autorství je totiž připsáno právě archandělu Michaelovi.

Například k tématu dobra a zla archanděl Michael v rozhovoru s paní Michaelou říká: „Cítíš zlobu, kterou ti posílá Ego, a zároveň odpuštění, které ti posílá Pravda. Cítíš strach, který ti posílá Ego, a vzápětí cítíš klid a úlevu, kterou ti posílá Pravda. Oba jsou teď na stejné úrovni očekávání. Rozhodneš jen ty. Ty vedeš tento zápas, protože tito bojovníci jsou součástí tebe samotné, celé tvé bytosti. … Je to jako počítačová hra. Oni bojují, ale ty celou hru ovládáš. … Tato hra je sám život. Díky této hře se lidé rodí znova a znova a každý má v sobě nastavený program… jak jednou konečně navždy vyhrát“ (str. 59–60 brožury Hovory 1).

Obraz světa paní Michaely odpovídá hnutí Nového věku (New Age) a pojetí duše, boha, energie, reinkarnace, čaker nebo mysli vychází také z naukového rámce tohoto hnutí. Dokonce i myšlenka brzkého „finále“ tohoto našeho světa a jeho nadcházející transformace je tomuto hnutí velmi blízká. Zvláště z druhého sešitu je patrné, že paní Michaela by ráda toto učení harmonizovala s křesťanstvím a s Biblí, které pro ni mají z nějakého důvodu hodnotu. Také tato harmonizace je zcela v duchu Nového věku: křesťanství v tomto podání sice paní Michaela chápe jako „pravé“, ale je daleko za hranicí ortodoxie tak, jak jí křesťané všech dob a tradic obvykle chápou.

Poselství archanděla Michaela dělá dojem čistoty, přímočarosti myšlení, snad až naivity. Je možné si představit, že je pro určité posluchače atraktivní. Paní Michaela je veřejně činná i na poli hudby a s neziskovou organizací Srdíčka pracuje na projektu muzikálu pro děti Anastasis (viz zde), který – podle jejího vyjádření tamtéž – také nese duchovní poselství.

[1] Příjmení jsme na žádost stoupenců paní Michaely vymazali.

 

Časopis Dingir s tématem „Komunikace s duchovním světem“ je představen zde. Článek o Boží rodině Jany Kyslíkové v Dingiru je zde.

 

Související články:

Jana Kyslíková nepřevibrovala (zde).

Jana Kyslíková převibrovala (zde).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments