Den díkůvzdání mezi vietnamskými křesťany

Ve stejné době, jako se slaví ve Spojených státech, oslavilo tuto neděli jedno z pražských vietnamských společenství Den díkůvzdání. Dokonce i klasický americký obraz Jeana Leona Ferrise (1863–1930) „První díkůvzdání“ (viz úplně dole) byl vedle jiného grafického doprovodu promítán při bohoslužbě na plátno. Jinak ale bylo vše vietnamské.

Fotografii je možné zvětšit.

Toto společenství je jedním projevů náboženského života vietnamské menšiny v Česku (její velikost se odhaduje asi na 70 tisíc lidí). Buddhistickým společenstvím, shromážděným kolem třinácti chrámů v českých městech, jsme se v Náboženském infoservisu několikrát věnovali. Více překvapivé možná je, že aktivně žijí také skupiny vietnamských křesťanů. A dokonce jich – na rozdíl od jejich vietnamské vlasti – nemusí být o mnoho méně než praktikujících buddhistů.

Mezi vietnamskými křesťany je nejvíce římských katolíků. Ale i protestantů (včetně svědků Jehovových) je několik set. Společenství, které včera slavilo den díkůvzdání, je součástí malé sítě spíše menších sborů (jejich stálé jádro má obvykle asi dvacet členů), které podporuje Křesťanská a misijní aliance (CAMA) v ústředím ve Spojených státech. Misionář Liem Ha Ngo působí nejen ve čtyřech sborech této sítě, ale také ve vězení právě mezi občany s vietnamskými kulturními kořeny.

Jeho včerejší kázání bylo na klasický text pro Den díkůvzdání: na základě Evangelia podle Lukáše o příběhu uzdravení deseti malomocných Ježíšem a projevech jejich vděčnosti či nevděčnosti. Asi třicet účastníků (většinou žen) prožilo typickou evangelikální bohoslužbu, po níž následovalo zase něco typického pro všechna vietnamská náboženská společenství v Česku (a asi nejen zde): společné a hojné jídlo a dlouhý čas strávený společně.

Související články:

Skryté chrámy v českých městech (zde) a dřívější odkazy odtud.

Fotografie: autor.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments