Pražská ICF uvedla muzikál The Way Back

V závěru minulého týdne uvedla pražská pobočka církve International Christian Fellowship (ICF) dvě reprízy české verze muzikálu The Way Back. Představení mohli diváci na prknech divadla Komedie shlédnout v pátek a v sobotu večer. Jednalo se již o druhý ročník, kdy je tento muzikál v České republice uváděn. První diváci jej mohli vidět už v listopadu loňského roku v KZ Domovina v pražských Holešovicích. Trailer k představení je možné shlédnout zde.

Děj muzikálu zpracovává zcela tradiční křesťanské téma. Vychází z biblického podobenství O marnotratném synu, jak jej popisuje 15. kapitola Lukášova evangelia. Celý příběh však zasazuje do netradičního prostředí showbyznysu a vězení. Uvádí diváky do života rapera Rikiho (Richarda Denigra) na vrcholu slávy, který vyprodává koncertní sály a žije zcela nespoutaně. Jeho hvězdnou kariéru však ukončí tragická autonehoda, kterou sám způsobí pod vlivem drog. Ani sláva, ani peníze mladého Rikiho nezachrání před osmi lety vězení. Zde ve společnosti dvou spoluvězňů a bachařky promýšlí svůj život a rodinné vztahy. Hlavní dějovou linkou je vztah Rikiho k otci a bratrovi Lukášovi. Otec Richarda stále doufá v návrat syna k rodinnému krbu, ale bratr Lukáš je zcela přesvědčen, že si to Richard nezaslouží. Intrikou tak zabrání, aby otec pomohl Richardovi z vězení a doufá, že tak definitivně zničil možnost jejich usmíření. Navzdory všem Lukášovým snahám se však Richard po odpykání celého trestu vrací domů a začíná nový život. Než se tak ale stane, vstupuje na pódium pastor ICF Praha Daniel Skokan, aby divákům přiblížil aplikaci podobenství pro dnešní svět, jednání a vztahy v podobě krátkého kázání.

Muzikál The Way Back byl poprvé uveden ve švýcarském Curychu, městě původu ICF. V současnosti je tento muzikál uváděn i v dalších městech Evropy, kde ICF působí. Herecky amatérský, hudebně a pěvecky však velmi profesionální soubor tvořený členy ICF Praha režíroval Jiří Hajdyla, herec a režisér, který v současnosti působí v divadle Lampion v Kladně. Představení doplněné video projekcemi a velmi kvalitně provedenou hudbou několika stylů a žánrů sice nenadchne hereckými výkony, ale může oslovit celkovou úrovní pojetí a zpracování, stejně jako projevem pastora Skokana. Obzvláště moderní hudba a zpěv jsou již známou doménou církve ICF usilující o dynamické křesťanství pro mladé lidi. K tomu směřují také další aktivity církve: bohoslužby nazývané celebrations, netradiční místa pro jejich konání (např. v Praze Kostel na lodi, v Brně industriální prostory bývalé Mosilany), vytváření teamů pro uplatnění věřících v různých odvětvích církevní činnosti apod. Muzikálová produkce tohoto druhu tak není v případě ICF ničím neobvyklým, právě naopak.

 

Související příspěvky:

Když „duše stromů pokleká a hledá Člověka“ (zde).

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments