Americký pastor propuštěný z tureckého vězení: „Bůh odpustil mně, já odpouštím jim.“

Andrew Brunson, který se nedávno vrátil z Turecka, kde byl od roku 2016 zadržován, popsal, co ve vězení prožíval. Hovořil o tom, jak těžce nesl, že nemohl mít u sebe žádnou knihu včetně Bible a byl umístěn s dvaceti lidmi na cele určené pouze pro osm vězňů. Spal maximálně čtyři hodiny denně. Nejhorší pro něj byla nejistota, protože věděl, že může být odsouzený k nejvyššímu trestu bez jakýchkoliv důkazů. Přiznal, že psychicky byl velmi vyčerpaný a přijímal medikaci proti úzkostem. Poslední měsíce trávil pouze v domácím vězení.

Padesátiletý evangelikální duchovní působil v Turecku 25 let. Zatčen byl po neúspěšném puči v roce 2016. Podle obžaloby se měl dopustit špionáže a podpory terorismu tím, že byl údajně napojen na kurdské rebely a Fethullaha Gülena, kterého turecká vláda činí za puč odpovědným. V průběhu vyjednávání o Brunsonovo propuštění turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan navrhoval výměnu právě za tohoto duchovního a aktivistu, který pobývá v USA. Americká vláda však oficiálně jakékoliv podmínky propuštění odmítala a Brunson uvádí, že neví o žádných o tom, že by byl za cokoliv vyměněný.

Po svém návratu osobně poděkoval D. Trumpovi za jeho angažovanost a s rukou na jeho rameni se pomodlil, aby mu Bůh dal „nadpřirozenou moudrost, aby mohl splnit plány, které Bůh má s ním a s celou zemí“.

Pastor dále řekl, že odpouští všem, kteří na jeho uvěznění nesou odpovědnost. Podle některých zpráv (viz např. zde) proti pastorovi svědčili i bývalí členové jeho sboru.

*   *   *

V neděli média (např. zde) informovala, že v Turecku byl protiteroristickou policií zadržen další americký pastor, David Byle, který v zemi působí 18 let. Po noci strávené ve vazbě byl propuštěn s příkazem Turecko do dvou týdnů opustit.

 

Podle zprávy Associated Press ze dne 20. 10., zde, s přihlédnutím k dalším zdrojům. Náhledové foto: Setkání tureckého a amerického prezidenta v září 2017 v New Yorku, zdroj: US Embassy and Consulates in Turkey.  

 

Souvisejcí příspěvky:

USA – Město na hoře pro globální náboženskou svobodu (zde)

Vysoké počty pronásledovaných stoupenců Gülenova hnutí Hizmet v Turecku (zde)

Nejevangelikálnější Bílý dům v historii (zde)

Trump jako nový král Kýros? Evangelikální teolog s tím polemizuje (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments