Výsledky letní soutěže 2018

Letní soutěž, kterou jsme vyhlásili 3. července zde, nepřinesla oslňující výsledky. Tématem byla postsekularita, tedy společenská situace návratu náboženství do veřejného prostoru. Soutěžním úkolem bylo poslat fotografie, které by tento návrat dokumentovaly.

Nesešlo se jich mnoho (viz galerii). Nejprve poslal čtenář Martin Sova fotografii plakátku, který zve k akci v Adršpachu (1). Vyskytl se v prostoru Impact Hub Praha, který se představuje jako „inspirativní prostor pro coworking, networking, akce, eventové pronájmy, rozvoj podnikání, akcelerační programy a inovace”. Tři náboženské vstupy do veřejného prostoru dokumentoval  autor této soutěže v červenci v Bratislavě: pozvání na modlitební setkání mariánského společenství, nalepené na reklamní ploše trolejbusové zastávky (2), vývěsní štít jedné z mezinárodního řetězce restaurací Góvinda, které provozují oddaní Krišny v hnutí Hare Krišna v Obchodní ulici (3), a Madal Bal, jeden z řetězce obchodů následovníků indického duchovního vůdce Šrí Činmoje (1931–2007) v téže ulici (4). Další spolupracovník Náboženského infoservisu, Ondřej Vojtíšek, poslal z cesty po Kalifornii fotografii veřejné prezentace hnutí Fa-lun-kung (5), „ježíšovské” tričko ze sanfranciského obchodu (6) a automat na nálepky s náboženskou tematikou (7). A konečně Robert Michalič, který se podílí na facebookové prezentaci NI, fotografoval na hradě Dívčí Kámen v okrese Český Krumlov a fotografie (8-9) doplnil komentářem, že se jedná o „krásny príklad prenikania synkretického New Age do verejného priestoru: povšimnite si odvolávanie sa na 10 božích prikázaní nasledované zmienkou o pozitívnych energetických silách.” (Všechny fotografie je možné zvětšit.).

Za příspěvek do soutěže je možné považovat i fotografii v příspěvku Maria – Matka všech národů se představuje i v Česku(zde), která byla pořízena v Praze na Masarykově nádraží.

Soutěž byla doplněna i o hledání „svatých hotelů“ a jiných původně sakrální stavbu, která nyní slouží k jiným účelům, zde. Na jihlavský hotel, který je provozován v původním dominikánském klášteře ze třináctého století, zde, nás upozornil čtenář Petros Martakidis.

 

Pracovníky Náboženského infoservisu ze soutěže pochopitelně vyjímáme a mezi zbylými dvěma účastníky není třeba losovat! Oba, Martin Sova i Petros Martakidis, si zaslouží odměnu z nakladatelství Dingir, což je knižní dárek podle vlastního výběru v hodnotě cca 500,- Kč. Způsob předání odměny si vykorespondujeme.

Postsekularita patrně vydrží do příštího léta, a tedy i do příští soutěže.

Náhledová fotografie svíček s náboženskými motivy: Ondřej Vojtíšek.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments