Pákistán kritizuje Čínu kvůli zacházení s etnickými muslimy

Pákistánská vláda vyzývá Čínu, aby zmírnila restriktivní politiku vůči muslimům v provincii Sin-ťiang. Ta je dlouhodobě kritizována mezinárodním společenstvím a lidskoprávními organizacemi, avšak z muslimských zemí jsou oficiální protesty zřídkavé.

Minulý měsíc byly na půdě OSN citovány „neuvěřitelné zprávy“ o tom, že až milión Ujgurů, Kazachů a dalších menšin jsou internovány v táborech. Aktivisté, badatelé i média zdokumentovali případy hromadného zadržování, sledování a potlačování kulturního a náboženského života v této provincii.

Peking na kritiku reaguje tím, že opatření zvyšují bezpečnost. Mluvčí ministerstva zahraničí Geng Šuang uvádí, že provincii v loni oproti předchozímu roku navštívilo o 30 % více domácích i zahraničních turistů. Tento zájem o provincii dokládá o tom, že je tam situace dobrá.

 

Foto z provincie  Sin-ťiang: Dmitry P, Flickr.

Pákistánský ministr pro náboženské záležitosti podle zpráv v médiích prohlásil, že tato politika extrémismus spíše povzbuzuje, než že by ho tlumila. Čína by se měla naopak věnovat podpoře harmonických vztahů v regionu a čínské vládě nabídl pomoc. Konkrétně měl navrhnout, že se do Sin-ťiangu vypraví delegace pakistánských akademiků, ale zatím prý z čínského velvyslanectví neobdržel odpověď.

Podle listu The Guartdian, zde. Obrázek: TUBS, Wikimedia Commons.

 

Související příspěvky:

Čína tvrdě potírá kritiku své politiky vůči „nejšťastnějším muslimům na světě“ (zde)

Svoboda náboženství v Číně v nové zprávě Amnesty International (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments