Ministerstvo spravedlnosti USA vyjadřuje obavy o stav náboženské svobody v zemi

Nedávno jsme zde informovali o mezinárodním summitu (ministeriádě) věnovaném náboženské svobodě, kterou letos ve velkém stylu poprvé pořádalo americké ministerstvo zahraničí. O týden později pořádalo summit na téže téma ministerstvo spravedlnosti. Zatímco ten první byl zaměřený na prosazování náboženské svobody ve světě, přičemž USA mají hrát v tomto úsilí vedoucí úlohu, druhý summit, jehož formát byl mnohem skromnější, byl zaměřený na situaci uvnitř Spojených států a nesl se ve více sebekritickém, resp. konfrontačním, duchu.

Ministr spravedlnosti Jeff Sessions ve svém projevu prohlásil, že „mnoho Američanů cítí, že jejich svoboda praktikovat náboženství je v ohrožení“. A dal jim zapravdu, když sám prohlásil, že „nebezpečné hnutí, mnohými nepozorované, nyní zpochybňuje a podrývá naši skvělou tradici náboženské svobody“. Oznámil při této příležitosti vytvoření speciálního útvaru pro ochranu náboženských skupin před perzekucí nazvané Religious Liberty Task Force. Má se přitom opírat o loňské memorandum, které nabádá federální agentury, aby se řídily co nejširší definicí pojmu náboženské svobody. Za příklad omezování svobody Sessions uvedl tzv. Johnsonův dodatek zakazující neziskovým organizacím, tedy i církvím, politickou angažovanost. Zrušení tohoto dodatku byl jedním ze slibů, kterým si D. Trump získal část evangelikálních voličů. Dalším příkladem byla kauza cukráře J. Phillipse, který neupekl dort pro homosexuální pár (psali jsme zde) a který byl jedním z řečníků konference.

 

Lobbyistická organizace American Civil Liberties Union, jež se zastává práv menšin a usiluje o zmenšení vlivu náboženství na politiku a veřejný život, tuto iniciativu odsoudila s tím, že ministerstvo nemá žádné kompetence legalizovat diskriminaci příslušníků LGBT komunity, žen a náboženských menšin. Na obrázku je prezidentka organizace Susan N. Hermanová. Foto Wikipedia.

 

Religion News Service  zprávu doplňuje výsledky průzkumu Public Religion Research, z nichž vyplývá, že skutečně mírně roste počet těch, kteří s postojem ministerstva spravedlnosti, jak byly prezentované na jeho summitu, souhlasí. Z jeho zjištění např. vyplývá, že 46 % Američanů se nyní domnívá, že majitelé podniků, které poskytují svatební servis, by měli mít právo odmítnout na základě náboženského přesvědčení zakázky pro stejnopohlavní obřady. O rok dříve to bylo jen 41 %. Značný rozdíl je mezi republikánskými (souhlasí jich 73 %) a demokratickými (souhlasí jen 27 %) voliči.

Podle RNS, zde, s přihlédnutím k jiným zdrojům (např. zde). Na náhledové fotografii je Jeff Sessions v roce 2016, zdroj: Wikimedia Commons.

Související příspěvky:

USA – Město na hoře pro globální náboženskou svobodu (zde)

Trumpův výnos o náboženské svobodě (zde)

Na seznamu zemí perzekvujících křesťany poprvé i USA (zde)

Nejvyšší soud USA rozhodl v případu cukráře, který neupekl dort (zde)

Kanadský profesor psychologie varuje před omezováním náboženské svobody (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments