Iftár v Bílém domě. Prezident Trump obnovuje vztahy s muslimy

Dnešního dne končí měsíc ramadán, v němž se muslimové každý den od východu do západu slunce postí. Přerušení půstu (iftár) po západu slunce je pro ně tradiční příležitostí k setkání, které posiluje jejich osobní zbožnost i společenské vztahy. Nejen vztahy mezi muslimy – na iftár bývají pozváni i jinověrci.

Společné jídlo, jímž je přerušen půst, využívají američtí politici k prohloubení vztahů s místními muslimy. Mezi prezidenty založil tuto tradici Bill Clinton roku 1996, údajně na podnět své manželky Hillary. Jeho nástupce George W. Bush ji roku 2002 využil k tomu, aby ujistil americké muslimy, že Spojené státy bojují proti terorismu, a nikoli proti muslimům a islámu. Také Barack Obama pravidelně pořádal recepce v Bílém domě. Tradici loni přerušil až prezident Donald J. Trump, a potvrdil tak svůj nepřátelský postoj k islámu, který razantně vyjadřoval už během volební kampaně a který projevil i v některých svých činech, např. při snaze zakázat vstup do Spojených států obyvatelům některých muslimských zemí.

 

Iftár s prezidentem Barackem Obamou roku 2015. Foto: Lawrence Jackson, archiv Bílého domu. Fotografii je možné zvětšit.

Některé události, například Trumpova loňská úspěšná návštěva Saúdské Arábie, ovšem tento vyhrocený postoj poněkud otupují. Patří k nim i fakt, že ve středu 6. června se Donald Trump vrátil k tradici svých předchůdců a iftár pro velvyslance muslimských zemí a další prominentní muslimy (v celkovém počtu asi 50 lidí) přece jen uspořádal. Jak informovala i některá česká média (například Týden zde), prezident na recepci vyjádřil úctu k „posvátné tradici jednoho z největších světových náboženství“. Některé organizace amerických muslimů ovšem zůstávají vůči Trumpově „obratu“ nedůvěřivé a odmítly vyslat na iftár své zástupce.

Američtí muslimové tvoří asi jedno procento obyvatel Spojených států. Jejich celkový počet odhaduje Pewovo výzkumné centrum na 3,45 milionu lidí (tato a další informace o amerických muslimech jsou k dispozici zde). Na rozdíl od některých evropských zemí mají američtí muslimové velmi různorodý národní původ a jsou vcelku rovnoměrně rozptýleni po území celé federace. Muslimové v místních komunitách si obvykle dávají záležet na jasném vyjádření, že jsou loajální své americké vlasti a vděční za náboženskou svobodu, kterou jim poskytuje. Vlajky Spojených států v mešitách proto nejsou vůbec výjimečné.

Americké zprávy o letošním iftáru v Bílém domě: např. zde.

Autorem náhledové fotografie islámského centra v Murfreesboro ve státu Tennessee je Saleh M. Sbenaty (zdroj: Wikimedia Commons).

 

Související články:

Nejevangelikálnější Bílý dům v historii (zde).

Ramadán v Egyptě: V mnohých mešitách se nesmějí pronášet kázání (zde).

Pew: Islám bude do roku 2040 druhé největší náboženství v USA (zde).

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments