Izraelské aerolinie nebudou přesazovat ženy kvůli ultraortodoxním mužům; ti se bouří

Na palubě letadel společnosti El Al po léta platila praxe, že žena byla požádány o změnu místa, pokud o to její soused z židovské ultraortodoxní komunity požádal. A to i poté, co to soud jako diskriminaci minulý rok zakázal. Ultraortodoxní židé totiž tvoří podstatnou část klientely těchto aerolinek. Nyní však vedení společnosti ustoupilo reprezentantu další vlivné skupiny pasažérů – zástupců velkých firem. Barak Eilam, výkonný ředitel firmy NICE, jedné z největších technologických společností v Izraeli, sdělil, že jeho zaměstnanci nebudou letadly těchto aerolinek létat, dokud se praxe nezmění: „Neobchodujeme se společnostmi, které diskriminují na základě rasy, pohlaví nebo náboženství,“ napsal Eilam na síti LinkedIn poté, co byl minulý týden jeden let z New Yorku kvůli přesazování pasažérek zpožděn o 75 minut.

Vedení El Al nyní (25. 6.) zareagovalo příslibem, že k podobné situaci už nedojde a že „ti pasažéři, kteří odmítnou sedět vedle jiných, budou okamžitě vykázáni z letadla“.

Vyjádření potěšilo izraelské feministky a lidskoprávní aktivisty, kteří na praxi, kterou považují za diskriminační, již dlouho poukazovali. Ani charedim se ovšem nehodlají vzdát. Poslanec za ultraortodoxní koalici Sjednocený judaismus Tóry (Jahadut ha-Tora ha-Me’uchedet) Jisrael Eichler nové opatření označil za „antisemitskou zlomyslnost“, jelikož ženy nebyly při přesazování nijak ponižovány a neutrpěly žádnou újmu. Vždy podle něj byly zdvořile požádány a nejednalo se proti jejich vůli. Navíc i v jiných letadlech podle něj dochází k situacím, kdy je potřeba z nějakých důvodů pasažéry přesadit, a to nejen kvůli charedim. Pokud nebude El Al nadále vyhovovat žádosti ultraortodoxních pasažérů (mužů, ale i žen, které nebudou chtít sedět vedle cizích mužů), budou charedim leteckou společnost bojkotovat. „Teror proti teroru,“ prohlásil poslanec.

Většina ortodoxních a někteří ultraortodoxní rabíni mužům dovolují, aby seděli vedle žen (a naopak), když nemají na výběr, mnozí však vyžadují, aby charedim do kontaktu s opačným pohlavím nepřišli. Někteří proto dokonce do letadla nastupují s klapkami na očích, píše se ve zprávě Religion News Server.

Podle RNS, zde, a The Times of Israel, zde. Ilustrační foto Wikimedia Commons.

Související příspěvky:

„Košer maso neexistuje.“ Židé objevují veganskou stravu (zde)

Halachické spotřebiče pro ortodoxní židy (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Oranit Machluf
Oranit Machluf
5. 3. 2019 8:50

Nastupuji do letadla s klapkami na ocich…………………………………………Maji klapky na ocich po cely zivot jak drozkarska kobyla. To jsou charedi muzi opravdu tak slabi, ze jim pohled na zenu zpusobi hrisne myslenky?Pry ze ny byly zdvorile pozadany a neutrpely zadnou ujmu. O to prece nejde – jde o princip.