Zahraniční zprávy

Církev Gabola: Pijáctví jako cesta k Bohu

Některá média zaujala nově založená církev v Jihoafrické republice. Ve svém názvu má setswanské slovo pro pití – gabola. Církev Gabola totiž pití, ba pijáctví, považuje za posvátný úkon, který člověka přibližuje k Bohu a naplňuje Duchem Svatým. Tvrdí to alespoň její zakladatel, biskup Tsietsi Makiti. „Jsme církví pro ty, kteří byli jinými církvemi odmítnuti kvůli pití alkoholu (…) a jsou považováni za hříšníky.“ Církev byla založena před osmi měsíci a dnes má údajně již asi pět set členů. Ti se scházejí v hospodách a barech, které jsou jejími stoupenci chápány jako chrámy, a zpívají v nich hymny oslavující pozitivní účinky pití alkoholu, který po požehnání duchovním rovněž konzumují. Do církve se vstupuje křtem, který se uskutečňuje politím oblíbeným nápojem novokřtěnce.

Klíčovým biblickým místem věřících nové církve je příběh o tom, jak Ježíš proměnil vodu ve víno. Chápou je jako požehnání odpovědného (toto slovo zdůrazňují) pití, které podle nich lidi sdružuje ve společenství radosti a lásky.

Majitel jednoho pohostinství, kde se komunita schází, si novou iniciativu pochvaluje a tvrdí, že má vliv na pokles kriminality v regionu.

Jiné jihoafrické církve Gabolu pochopitelně nepovažují za svého partnera, přesto se k její existenci vážně vyjadřují: „Gabola nemá nic společného s Božím slovem,“ říká např. arcibiskup Modiri Patrick Shole z Jihoafrické unijní rady nezávislých církví a pokračuje: „Používají Bibli k propagaci hospod a pití alkoholu. Je to rouhání. Je to hereze.“ Jeho organizace se prý bude snažit o to, aby byla církev zrušena na základě vyhlášky, která zákazuje působení kostelů v blízkosti barů. V tomto případě však nejsou v jejich blízkosti, ale přímo v nich.

V JAR se ke křesťanství hlásí 80 % populace. Vedle katolíků a tradičních protestantů jsou to příslušníci různých nezávislých církví, někdy se zvláštními praktikami, jako je např. manipulace s hady. Nedávno byl jeden pastor odsouzen za to, že během exorcismu stříkal do obličeje věřících insekticid.

*  *  *

U nás se před časem o registraci pokoušela recesistická Pivní církev. Viz článek M. Mrázek, Z. Vojtíšek, „Nové registrace II.,“ Dingir 2014/1, s. 4-7.

 

Podle Associated Press, zde, a Nairobi News, zde. FB stránky církve, zde.