Zahraniční zprávy

Evangelikální hlas ve volbách v Kostarice

Evangelikální hlas ve volbách v Kostarice

O tom, že ve druhém kole kostarických prezidentských voleb vyhraje Alvarado, nepochyboval nikdo. Nejisté bylo jen to, zda to bude spisovatel a bývalý ministr Carlos Alvarado, kandidující za středo-levicovou Stranu občanské akce (Partido Acción Ciudadana), nebo hudebník Fabricio Alvarado (na obrázku vlevo), kandidující za konzervativní Stranu národní obrody (Partido Restauración Nacional). Shoda příjmení kandidátů je náhodná, nejsou příbuzní.

Ačkoliv průzkumy mírně favorizovaly druhého z nich (viz zde), voliči na aprílovou velikonoční neděli rozhodli, že prezidentem Kostariky bude Carlos Alvarado Quesada. Nicméně už jen reálná šance na vítězství druhého kandidáta byla projevem sílícího vlivu evangelikální menšiny v zemi. Třiačtyřicetiletý skladatel a zpěvák Fabricio Alvarado Muñoz pravidelně vystupuje i při evangelikálních bohoslužbách (viz zde) a většina evangelikálních křesťanů podporovala právě jej.

Jednotlivé odhady počtu evangelikálů se liší, ale všechny se shodnou na tom, že tato komunita ve většinově římskokatolické Kostarice – podobně jako v celé Latinské Americe – prosperuje. Podle Pew Research Center vzrostl počet evangelikálů mezi lety 1983 až 2012 z 8,6 % na 23 %, zatímco katolická církev, která má statut státního náboženství, přišla o 31 procent svých věřících. Nyní se k ní podle letošního výzkumu provedeného Centrem pro výzkum a politická studia (CIEP) při Universidad de Costa Rica hlásí 52 %. (Katolíkem je i odstupující prezident Luis Guillermo Solís zvolený rovněž za Stranu občanské akce.) Podle stejného výzkumu se 22 procent obyvatel Kostariky přihlásilo k evangelikálnímu křesťanství a 17 % se považuje za věřící bez konkrétní konfese.

Kampaň letos výrazně ovlivnilo rozhodnutí Meziamerického soudu pro lidská práva, které požaduje uzákonění homosexuálních sňatků. Fabricio Alvarado byl v prvním kole jediným kandidátem, který se proti verdiktu postavil a prohlásil jej za porušení státní suverenity. Nevyloučil ani vystoupení z jurisdikce soudu sídlícího v San José, tedy v hlavním městě této středoamerické republiky. Letošní prezidentské volby tak do značné míry byly hlasováním právě o této otázce.

 

Podle The Tico Times (zde a zde) a Religion News Service (zde) s přihlédnutím k jiným zdrojům. Foto: Wikipedia.

 

Související příspěvky:

Favoritem voleb v Kostarice je evangelikální odpůrce stejnopohlavních sňatků (zde).