Domácí zprávy

Korejská náboženská organizace HWPL začala působit i v Česku

Korejská náboženská organizace HWPL začala působit i v Česku

Organizace se jménem „Nebeská kultura, světový mír, obnova Světla“ (HWPL, „Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light“), založená roku 2013 korejským náboženským vůdcem Man Hee Leem, pořádá 14. března 2018 v Praze svou první veřejnou akci. Man Hee Lee (*1931) je zároveň zakladatelem a prezidentem církve Sinčchondži, která je nyní v Praze misijně velmi aktivní.

Za svou první akci zvolila česká odbočka HWPL vyjádření podpory „Deklaraci míru a ukončení válek“. V dopise, který 6. března rozeslala médiím, oznámila, že desítky zástupců různých náboženství se sejdou 14. března v pražském islámském centru Alfirdaus, aby si připomněli 2. výročí této deklarace. „Deklarace míru a ukončení válek“ (DPCW) byla přijata 14. března 2016 na základě práce mírové komise HWPL. Na setkání mají být prezentovány výsledky, které tato aktivita přinesla.

Někteří čeští církevní a političtí představitelé se ovšem s organizací HWPL setkávají už od roku 2014, a to prostřednictvím pozvánek na podzimní summity „Světové aliance míru mezi náboženstvími“ (WARP, World Alliance of Religions´ Peace), pořádaných v Koreji.

Církev Sinčchondži považují ostatní korejští křesťané za heretickou, a to především kvůli roli „zaslíbeného pastora“ Man Hee Leeho. Církev ovšem trvá na tom, že jako jediná je v současné době nositelkou Ducha svatého a Man Hee Lee je jediným poslem Ježíše Krista. Spektakulární mírové iniciativy (jako je DPCW nebo WARP) a podpora těchto iniciativ ze všech koutů světa bezpochyby prokazují jejím členům, že církev tuto kosmicky významnou roli skutečně zastává.

Prezentace DPCW je zde, propagační video zde. Z propagačního videa je vzat náhledový obrázek.

Související články:

Misie církve Sinčchondži: zde.

Církev Sinčchondži má už i své české oponenty: zde.

Církev Sinčchondži uspořádala v Praze veřejnou akci: zde.

Korejské církve v Česku: zde.