Události

Vražda v McDonald´s je patrně využívána čínskou propagandou

Vražda v McDonald´s je patrně využívána čínskou propagandou

Neúnosná situace čínských křesťanských uprchlíků v Česku (psali jsme o ní zde a zde) přiměla jednoho z nich, třiadvacetiletou ženu, která se skrývá za jménem Emílie, ke spolupráci s novinářem Janem Hejlem. Vznikl tak pozoruhodný článek na stránce Aktuálně.cz ze 13. 12. Emílie patří k neortodoxní křesťanské Církvi Všemohoucího Boha (základní informace jsou k dispozici v časopise Dingir 21 (1), 2018, na stranách 8–11), kterou čínský režim popisuje jako násilnou sektu a připisuje jejím členům vraždu, k níž došlo roku 2014 ve městě Čao-jüan (v provincii Šan-tung) v místní provozovně McDonald´s. Emílie stejně jako ostatní členové církve spojitost mezi vraždou a svým společenstvím odmítají a naopak obviňují čínské úřady a konformní novináře z propagandistického využití tragické události pro zápas režimu s církví.

Na okolnostech vraždy v provozovně McDonald´s se shodnou obě strany. Do restaurace vešlo 28. května 2014 šest misionářů a kázalo své náboženství. Žádali hosty, aby jim poskytli čísla svých mobilních telefonů, a umožnili jim tak budoucí kontakt. Zaměstnankyně Wu Šuo-jen (1977–2014) odmítla. Misionáři ji nazvali “zlým duchem” a násadou mopu ji ubili k smrti. Z detailního popisu vražedného útoku, který poskytla útočnice Lü Jing-čchun (*1975), vyplývá, že misionáři chápali konflikt se zaměstnankyní jako “bitvu mezi dvěma duchy, Bohem a ďáblem”. Lidi, kteří se seběhli, aby konflikt ukončili, Lü Jing-čchun údajně varovala: “Kdokoli by zasáhl, zemře.”[1] – Za vraždu byli dva ze šesti misionářů, Čang Li-tung (1959–2015) a jeho dcera Čang Fan (1984–2015), v srpnu roku 2014 odsouzeni k smrti a v únoru následujícího roku popraveni; Lü Jing-čchun byla odsouzena k doživotnímu vězení.

Italský právník, sociolog a hlavně odborník v oboru nových náboženských hnutí Massimo Introvigne, shromáždil informace o šestici misionářů a v článku v Časopise CESNUR (září–říjen 2017) se s přesvědčivými argumenty zastal Církve Všemohoucího Boha. Útočníky identifikoval jako velmi malou, ale samostatnou náboženskou skupinu, jejímž základem byla rodina Čang Li-tunga. Skupina postupně dospěla k přesvědčení, že její dvě příslušnice, Lü Jing-čchun a Čang Fan, jsou “Všemohoucím Bohem”. V náboženském životě společenství pak hrálo rozpoznání “zlých duchů” a zápas s nimi stále významnější roli. Jako “zlý duch” byla identifikována manželka Čang Li-tunga a matka tří dětí, které byly součástí společenství, a byla z tohoto společenství vyhnána. V zápase se “zlým duchem” se skupina dokonce dopustila násilí, a to o den dříve, než vraždila v McDonald´s: zabila psa, v jehož očích Lü Jing-čchun spatřila démona Čang Li-tungovy manželky.

Introvigne také zpochybnil obě tvrzení, na nichž spočívá spojení vraždy s Církvi Všemohoucího Boha. Argument, že se v bytě Čang Li-tunga našly materiály církve, příliš neznamená, neboť tyto materiály jsou k dispozici na veřejných místech, kam je v počtu miliónů kusů distribuují stovky tisíc příslušníků církve. A ani bezprostřední Čangova odpověď “Všemohoucí Bůh” na otázku novináře, k jakému náboženství patří, nemusí odkazovat na Církev Všemohoucího Boha, ale spíše na teologii vlastní skupiny.

Massimo Introvigne v pořadu dostupném na YouTube.

Zdá se tedy jako pravděpodobné, že čínské úřady využívají zločin spáchaný bizarní a okrajovou skupinou k diskreditaci velké církve. A protože je tato Církev Všemohoucího Boha z hlediska ostatních křesťanů heretická, přispívají tak k rozdělení a k diskreditaci všech čínských křesťanů, jejichž rychlý početní růst ohrožuje zbytky věrohodnosti vládnoucí komunistické ideologie. A další důvod k diskreditaci může být pověst Číny na Západě. Jak Introvigne sdělil na na videu natočeném pro Církev Všemohoucího Boha (od 5:09), Čína ani tak nepopírá, že pronásleduje náboženská společenství, ale spíše se snaží ukázat, že toto pronásledování je oprávněné, protože se ve skutečnosti jedná o násilné sekty.

[1] INTROVIGNE, Massimo: “Cruel Killing, Brutal Killing, Kill the Beast”: Investigating the 2014 McDonald’s “Cult Murder” in Zhaoyuan, The Journal of CESNUR (1) 1, 2017, s. 69.

Na titulním obrázku je odsouzená Čang Fan.