Zahraniční zprávy

Buddhistický aktivista, který zpochybnil sloní bitvu v 16. století, nepůjde do vězení

Buddhistický aktivista, který zpochybnil sloní bitvu v 16. století, nepůjde do vězení

Thajský intelektuál a aktivista Sulak Sivaraksa (*1933), zakladatel Mezinárodní sítě angažovaných buddhistů (International Network of Engaged Buddhists), byl včera rozhodnutím soudu zproštěn obvinění ze spáchání trestného činu hanobení monarchie, za který hrozí až patnáctileté vězení. Od roku 2014 bylo za tento zločin odsouzeno už 43 osob.

Zdroj: Wikimedia.

Sulak se ho měl údajně dopustit poznámkou na konferenci na univerzitě v Bankoku v říjnu roku 2014, že akademici by neměli podléhat mýtům a propagandě, ale odhalovat historickou pravdu. Slova pronesl v souvislosti se svým zpochybněním tradičního výkladu bitvy z konce 16. století, že v ní thajský král Naresaun zvítězil po té, co v klání na slonech zabil svého protivníka barmského prince. Sivaraka však zastává názor některých historiků, že princ byl patrně zabit jiným způsobem. V buddhistickém království je však tato bitva součástí posvátných národních dějin a král Naresaun je patronem thajské armády.

Soud buddhistického aktivistu osvobodil údajně pro nedostatek důkazů, více informací nesdělil.  Pětaosmdesátiletý Sulak se domnívá, že se tak stalo na přímý zásah thajského krále, kterého sám požádal o milost. Proces byl sledován zahraničními lidskoprávními organizacemi. Ředitel jihoasijské pobočky Amnesty International James Gomez označil Sulakovo obvinění za „směšné“.

Podle Religion News Service (zde) a agentury Reuters (zde).  Náhledový obrázek: Heinrich Damm, Wikimedia.