Prezident USA Donald Trump svým rozhodnutím uznat Jeruzalém za hlavní město Státu Izrael vzbudil celosvětovou pozornost. V záplavě komentářů a názorů však u nás možná poněkud zapadl jeden nikoliv bezvýznamný rozměr celé kauzy.

Přeshování americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma byl jedním ze slibů, kterým si D. Trump získal značnou část evangelikálních voličů, kteří se pak významným způsobem podíleli na jeho uvedení do Bílého domu. A jak jsme v Náboženském infoservise již psali (zde), jeho počáteční rozhodnutí pokračovat v politice odkládání realizace zákona, který Kongres schválil již v roce 1995, bylo pro mnohé z nich velikým zklamáním.

Proč? A proč jsou nyní nadšeni? K odpovědi je třeba pochopit význam slova, které je pro mnohé americké evangelikály klíčové v teorii i praktickém životě: rapture, tedy „uchvácení“ nebo „vytržení“. Jeho význam v souvislosti s uznáním Jeruzaléma ve svém příspěvku v britském katolickém deníku The Tablet vysvětluje Jon M. Sweeney, vystudovaný teolog, autor desítek knih (zvláště životopisů katolických světců) a také manžel rekonstruktivní rabínky. Sám vyrůstal v prostředí, kde byla zlomová událost vystihovaná tímto termínem, horlivě očekávána.

Řeč je o hnutí tzv. premileniálního dispensionalismu, který má svůj původ v teologii Johna Nelsona Darbyho (1800–1882; viz Dingir 1/2002, str. 6n. a 4/2006, str. 120n.). Darby byl britský Ir, nicméně jeho myšlenky se rozšířily především v Severní Americe. Jejich jádrem je rozlišování několika (obvykle sedmi) historických etap, jimž je vlastní specifická podoba Boží komunikace s lidmi. Lidstvo je nyní na prahu poslední etapy – tisíciletého Kristova království, kterému bude předcházet právě ono vytržení věřících na nebe. Dojde k němu v jednom okamžiku, kdy praví křesťané budou tělesně vzati z tohoto světa, ostatní zůstanou na Zemi. „Potom Židé znovu vybudují chrám v Jeruzalémě a začnou války známé jako Armadegon, které budou trvat sedm let. Hodně Židů uvěří, že Ježíš je Mesiáš a budou připočteni k těm, kteří budou spaseni. Po té se Kristus a jeho stoupenci vrátí z nebe na Zemi. A kam přijdou? Do Jeruzaléma… A z tohoto nového Jeruzaléma bude Kristus vládnout po tisíc let,“ vysvětluje podstatu víry ve vytržení britský katolický spisovatel. A vyjadřuje rovněž své obavy, když píše, že uznání Jeruzaléma „může zvýšit nestabilitu v regionu a navýšit nebezpečí nové války globálních rozměrů, avšak evangelikálové, kteří to chtějí, z toho strach nemají. Ti se těší na druhý příchod.“

 

 

O popularitě ideje vytržení svědčí i fakt, že šestnáctisvazkové románové série Left Behind popisující události po vytržení věřících na nebe, se mezi lety 1995–2007 prodalo celkem více než 60 miliónů výtisků. Mimo Spojené státy ovšem nejsou tyto představy tak rozšířené. Avšak nyní se i v některých slovenských a českých evangelikálních kruzích tato představa šíří v podobě, v jaké je propaguje zvl. slovenský kazetel Sergej Miháľ (zmínili jsme zde), autor knihy Vytržení (2016), která letos vyšla i v anglickém překladu. (Více o ní např. zde.)

 

S použítím článku Jon M. Sweeney, „Looking forward to the rapture: the cod theology of the US fundamentalist Christians behind Trump’s Jerusalem decision,“ The Tablet, 14. 12. 2017, dostupné online, zde.

 

Viz také „Postoje jsou důležitější než fakta.” K výročí inaugurace D. Trumpa o něm vyšla další kniha, zde.

.

 

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Michael Buban
21. 8. 2019 13:38

Dovolím si spáchat zde bezostyšnou sebepropagaci a odkázat jednak na svou recenzi knihy Vytržení a následnou podnětnou diskusi, za druhé na text, v němž se věnuji souvislostem mezi populárním sionismem, teologií a politikou.

(1) Recenze knihy vyšla na mém blogu a byla následována dodatkem:

https://selah.cz/teologie/byl-jsem-u-vytrzeni-aneb-recenze-nove-popularni-prirucky-ke-konci-sveta/
https://selah.cz/teologie/omluva-a-dodatek-k-recenzi-knihy-vytrzeni/

(2) Práce s názvem „Kontexty krvavých měsíců“ vyšla na mém blogu v pěti částech:

https://selah.cz/teologie/kontexty-krvavych-mesicu-co-jsme-se-docetli-ve-vytrzeni-cast-1/
https://selah.cz/teologie/kdo-je-john-hagee/
https://selah.cz/teologie/vztah-dispenzacionalismu-krestanskeho-sionismu/
https://selah.cz/teologie/letnicni-o-sionismu-a-dispenzacionalismu/
https://selah.cz/teologie/alternativy-dispenzacionalismu-sionismu/