Domácí zprávy

Tomio Okamura zveřejnil dopis od kardinála Duky

Předseda SPD Tomio Okamura zveřejnil v pondělí 13. listopadu blahopřejný dopis, který obdržel od kardinála Duky. Kardinál na svých internetových stránkách zveřejnil informaci o blahopřání všem předsedům již 9. listopadu.

Blahopřejný dopis datovaný 27. října 2017 komentuje Tomio Okamura na svém facebookovém profilu slovy:

Obdržel jsem osobní dopis od kardinála Dominika Duky, kde pan kardinál píše, že „je přesvědčen, že nás spojuje péče o bezpečí lidí v České republice i řada jiných témat.“ Viz. příloha. Vážím si těchto slov a zaslal jsem panu kardinálovi odpověď v tomto znění:

Vážený pane kardinále, velmi si cením Vaší gratulace, ale ještě víc toho, že už dlouhodobě mám podobnou starost o budoucnost naší země, evropské civilizace a hodnot, která sebou nese, jako jsou svoboda, demokracie, lidská práva a také naše křesťanské kořeny, včetně podpory tradiční rodiny.

Děkujeme za vaše otevřené postoje a v nás máte ve výše uvedených tématech svůj další, stále silnější hlas a pevnou oporu.

 S úctou, Tomio Okamura, předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)

 Co si o tom myslíte Vy? Napište mi do komentářů. A jestli se mnou souhlasíte, prosím SDÍLEJTE. Přeji hezký večer

(Text uvádíme v původním znění bez úprav – pozn. red.)

 

Osobní dopis ovšem v příloze zveřejněn není, pouze neutrálně formulovaný dopis pražského arcibiskupa, vyjadřující přání, „abyste Vy i Vaši poslanci v nově ustavené sněmovně dokázali důrazně prosazovat právo a spravedlnost.“ – Pokud nějaký osobní dopis skutečně existuje, Okamura jej zatím neukázal.

Je to však pravděpodobné, protože zpráva na stránkách kardinála Duky uvádí konkrétní poděkování jednotlivým politikům: „U předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka uvedl, jak je důležité, že budou její poslanci přítomni ve sněmovně a budou moci pozvednou hlas v tématech bezpečnosti, kultury, sociální spravedlnosti a školství. Svou gratulaci směřoval i k předsedovi ODS Petru Fialovi, jehož strana prosazuje konzervativní hodnoty, ač to nepřináší okamžitý efekt.” – Zpráva podepsaná šifrou -jne- však neuvádí, co stálo v dopisech předsedům nově zastoupených stran.

 

Zdroje:

Facebookový profil Tomia Okamury; post z odpoledne, 13. 11. 2017:

https://www.facebook.com/tomio.cz/

Gratulace předsedům parlamentních stran – zpráva ze stránek kardinála Dominika Duky:

http://www.dominikduka.cz/ze-zivota-dominika-duky/gratulace-predsedum-parlamentnich-stran/