Zahraniční zprávy

Katoličtí biskupové vystoupili proti rasismu v církvi i společnosti

Katoličtí biskupové vystoupili proti rasismu v církvi i společnosti

„Někteří představitelé a instituce uvnitř církve jsou součástí tohoto problému, nebo selhávají v životě podle našeho učení, pokud jde o odmítání rasismu,“ řekl biskup George Murry SJ na výročním setkání Biskupské konference USA (USCCB) 13. listopadu v Baltimore.

Jako hlava výboru proti rasismu (Ad Hoc Committee Against Racism), ustanoveného letos v srpnu oznámil plánované ekumenické a mezináboženské setkání proti rasismu v následujícím roce. Mělo by být počátkem naslouchajících setkání a rozhovorů o rasismu uvnitř církve i mimo ni.

 

Výbor proti rasismu ustavil po tragických událostech v Charlotesville předseda USCCB kardinál Daniel DiNardo. Výbor pracuje na pastýřském listě o rasismu, který má být vydán počátkem příštího roku a zaměření na pastorační péči. Na svých stránkách zveřejnila USCCB řadu kázání, úvah a modliteb k tomuto problému.

Biskup George Murry SJ o rasismu v USA Zdroj: https://www.youtube.com/watch?time_continue=63&v=VjW0hgYgGIk

Rasismus je hřích

Zdá se, že římskokatoličtí biskupové v USA jsou rozhodnuti bojovat proti rasismu v řadách církve: „Očekávám, že společně s bratry biskupy i komunitami po celých Spojených státech budeme naslouchat potřebám lidí, kteří trpěli a trpí hříchem rasismu a budeme společně nacházet způsob, jak se vypořádat s touto epidemií nenávisti, která příliš dlouho zamořovala náš národ,“ řekl biskup Murry v interview po založení výboru. Stejně promluvil i na nedělním setkání:

„Rasismus je hřích: hřích rozdělující lidskou rodinu, zakrývající Boží obraz v některých členech této rodiny a znesvěcující základní lidskou důstojnost těch, kdo jsou povoláni být dětmi společného Otce.“

Připomněl také pastýřský list k rasismu z r. 1979, „Jsou našimi bratry a sestrami“ (Brothers and Sisters to Us). V nejbližší době se výbor sejde se členy Kongresu, aby se „dověděl, co už bylo v této oblasti vykonáno a společně promysleli jak nejlépe postupovat dále.“

 

Zdroje:

Katoličtí biskupové se postavili proti rasismu ve společnosti a v církvi (anglicky)

http://religionnews.com/2017/11/13/catholic-bishops-take-on-racism-in-society-and-the-church/

Katoličtí biskupové se postavili proti rasismu ve společnosti a v církvi (anglicky)

https://www.ncronline.org/news/people/signs-times/catholic-bishops-take-racism-society-and-church

Biskupové USA vytvořili nový výbor proti rasismu (anglicky)

http://www.usccb.org/news/2017/17-149.cfm

Téma rasismu na stránkách biskupské konference USA (anglicky)

http://www.usccb.org/issues-and-action/human-life-and-dignity/racism/index.cfm