Zahraniční zprávy

„Stojíme za tebou, Jacku“, sdělují černošští duchovní cukráři, jehož případ bude řešit Nejvyšší soud USA

„Stojíme za tebou, Jacku“, sdělují černošští duchovní cukráři, jehož případ bude řešit Nejvyšší soud USA

Konzervativní protestanté černé pleti zahájili kampaň na podporu Jacka Phillipse, jenž před pěti lety ve svém cukrářství v Denveru odmítl z důvodu svědomí přijmout objednávku na svatební dort pro homosexuální pár. Ve státě Colorado tehdy stejnopohlavní manželství nebylo uzákoněno  a gayové je jeli uzavřít do Massachusetts, nicméně oslavu i s dortem chtěli uspořádat doma. Phillipse

Umělecký cukrář po vypuknutí kauzy přestal svatební dorty nabízet, a jeho podniku se tak snížil obrat snížil o 40 %. Phillips uvádí, že obdržel několik výhrůžek smrtí. (Zdroj Scotus Block)

zažalovali, a soud mu nařídil nejen dort upéci, ale i změnit obchodní politiku ohledně diskriminace, proškolit v tomto smyslu zaměstnance a podávat pravidelná hlášení o tom, jak v této oblasti jeho podnik postupuje. Cukrář se proti rozsudku odvolal s odkazem na ústavou zaručenou náboženskou svobodu a případ se nyní dostal až k nejvyššímu soudu (jako Masterpiece Cakeshop v. Colorado Civil Rights Commission), který by ho měl projednávat začátkem prosince.

Kauza je předmětem celospolečenské debaty, do níž se zapojili i černošští aktivisté, kterým se nelíbí přirovnávání hnutí LGBT s hnutím za občanská práva, bojujícím za rovnocenné postavení černých Američanů. Ti 23. října tiskovou konferencí před budovou soudu zahájili kampaň „We Got Your Back, Jack“. Rev. Dean Nelson, předseda Frederick Douglass Foundation, konzervativní organizace pojmenované po slavném bojovníku proti otroctví, říká, že jejím cílem je „podpora Jacka Phillipse a všech lidí žijících podle víry a svědomí, kteří chtějí prostě žít své životy, kteří prostě chtějí právo na život, svobodu a dosahování štěstí“. Dodal že „vláda je zde od toho, aby chránila různé názory a pohledy, a ne aby je trestala“.

Jeden z obrázků kampaně odmítající srovnávat boj proti rasismu s hnutím LGBT. (http://wegotyourbackjack.com)

Kampaň podporují některé významné osobnosti afro-americké komunity, např. neteř Martina L. Kinga Dr. Alveda Kingová nebo doktorka teologie Day Gardnerová, miss Delawaru v roce 1976 i první černoška, která se v soutěži krásy dostala do semifinále celonárodního kola.

Po tiskové konferenci dali novináři slovo i odpůrcům kampaně. Rev. Cedric Harmon z hnutí Many Voices, jež sdružuje černošské křesťanské LGBT aktivisty, na ni reagoval slovy, že „nikdo by neměl svou vírou diskriminovat kohokoliv z jakékoliv marginalizované komunity, jelikož to otevírá dveře k diskriminaci všech marginalizovaných komunit.“

Phillipsova advokátka Kristen Waggonerová (z oganizace Alliance Defending Freedom) je přesvědčena, že jejího klienta by měli lidé podporovat bez ohledu na to, jaký mají názor na stejnopohlavní svazky, jelikož jde o otázku občanských svobod. Žádný umělec podle ní nemůže být nucený vytvářet dílo v rozporu se svým svědomím.
Do kauzy se zapojili i aktivisté organizace The Satanic Temple, která vyzývá své příznivce, aby křesťanské pekaře žádali o „dort pro Satana“. V případě, že odmítnou, je mají žalovat za náboženskou diskriminaci. Objednávku na takovýto dort k letošnímu svátku Helloween, s vyobrazením hlavy Bafometa a obráceného kříže, už údajně obdržel i Jack Phillips.

Podle RNS s příhlednutím k jiným zdrojům (např. zde nebo zde).

Aktualizace příspěvku: Nejvyšší soud USA rozhodl v případu cukráře, který neupekl dort

Související příspěvky:

Nejde jen o jeden dort (zde)

„Spalte kostely!“ Debata k hlasování o stejnopohlavních sňatcích nabírá u protinožců na obrátkách (zde)

Kanada: Spor o biblické verše v učebnici (zde)