Reportáže

Pražští vietnamští buddhisté oslavili svátek Vu Lan

Pražští vietnamští buddhisté oslavili svátek Vu Lan

V neděli 27. srpna se v pražské tržnici Sapa konala celodenní slavnost nazvaná Den vietnamské buddhistické kultury. Slavnost spojila asijský svátek zemřelých Vu Lan, který patří ke třem největším vietnamským svátkům, a oslavu desátého výročí založení Vietnamského buddhistického svazu v České republice. Hlavní program začínal ve 4 hodiny odpoledne, ale už od dopoledne se konal veletrh, po poledni pak na hlavním venkovním pódiu probíhala série tanečních a pěveckých vystoupení. Také hlavní program byl po příchodu mnichů zaměřen spíše zábavně s různými vyznamenáními přítomných a až v poslední třetině měl projev vietnamský mnich Thich Bao Nghiem, vzpomínalo se na zemřelé a byla recitována sútra. Vietnamský „Svátek matek“ (Mua Vu Lan) připomněla růže, kterou si účastníci připnuli na klopu jako znamení úcty ke svým matkám. Mezi mnichy byl také generální sekretář státem podporované Národní vietnamské buddhistické sanghy, dr. Thich Duc Thien. Dobré vztahy organizátorů k vietnamskému státu dokumetovalo i krátké vystoupení paní Pham Thi Kim Hoa, zástupkyně Státní komise pro Vietnamce v zahraničí, zřízené vietnamským ministerstvem zahraničí.

Fotografie: autor.

Snad jedinou otázku pro vnějšího pozorovatele na slavnosti znamenal subjekt, jehož desáté výročí se oslavovalo. Vietnamský buddhistický svaz v České republice je totiž neznámé společenství. Oficiálně registrováno bylo Společenství vietnamského buddhismu v České republice, a to jako občanské sdružení (od roku 2014 má Společenství právní status zapsaného spolku). Registrace ale podle spolkového rejstříku proběhla již roku 2004. Jméno Společenství je ovšem různě komoleno velmi často, a to i jeho členy ve veřejných projevech a dokumentech. Nejčastěji se setkáváme s názvem Svaz buddhistických Vietnamců v ČR, Svaz vietnamských buddhistů, Sdružení vietnamských buddhistů a podobně. A rok 2007 byl dosud mezi vietnamskými buddhisty znám především jako rok, v němž vznikl první vietnamský buddhistický chrám v Česku. V prosinci 2007 byly totiž slavnostně přivezeny sochy do Chrámu nebeského milosrdenství ve Varnsdorfu a v lednu následující­ho roku byly za­svěceny.

Otázka přesného názvu pořádajícího subjektu a data jeho vzniku ovšem může být brzy zcela zbytečná. Žádost o registraci jako náboženská společnost totiž podalo Společenství buddhismu v České republice (více viz zde), které na práci občanského sdružení (a nyní zapsaného spolku) navazuje. Pokud bude náboženská společnost registrována, bude patrně svátek Vu Lan příští rok pořádat ona.