Zahraniční zprávy

Náboženství v debatě o stejnopohlavních sňatcích v Austrálii

Náboženství v debatě o stejnopohlavních sňatcích v Austrálii

V Austrálii se vede živá debata o uzákonění homosexuálního manželství. Vládní liberálně-nacionální koalice po neúspěšném prosazování plebiscitu (který se v dějinách světadílu na jižní polokouli uskutečnil pouze třikrát) přizvala veřejnost k vyjádření názoru formou korespondenčního hlasování (Australian Marriage Law Postal Survey). Registrovat se k účasti Australané mohli do 24. 8. Stoupenci konzervativního křídla liberální strany v čele s bývalým premiérem Tony Abbottem prohlašují, že v sázce je rovněž náboženská svoboda. Součástí diskuze je totiž podle nich i otázka práva konfesních škol vyučovat o tomto tématu v souladu s učením církví, které je zřizují. Ministr pro imigraci a ochranu hranic Peter Dutton minulý čtvrtek v rozhovoru pro média uvedl, že pokud k uzákonění sňatků osob téhož pohlaví dojde, musí vláda zajistit, že lidem bude umožněno vyjadřovat své názory. „Pokud jsou zaměstnáni v anglikánské nebo v katolické škole, […] a chtějí vyučovat v souladu s jejich přesvědčením, mají na to v naší zemi právo a to musí být chráněno. Nemusíte být věřícím, abyste toto podporovali.“

Stoupenci legislativní změny definice manželství však namítají, že ve skutečnosti toto není ve hře: Podle nejvyššího státního zástupce George Brandise je plánované hlasování pouze o rovnosti manželství a varuje, aby se lidé nenechali „mást Abbottem a jinými“, kteří se snaží převést toto téma na otázku náboženské svobody.

Australská římskokatolická církev a anglikánská diecéze v Sydney vedou proti legalizaci stejnopohlavních sňatků kampaň, proti se staví i mnohé protestantské a pravoslavné církve. Jiné denominace, nebo alespoň někteří jejich představitelé, změnu podporují. Např. reverend Ric Holland z kostela sv. Michaela v Melbourne (Uniting Church) média zaujal prohlášením, že chce být prvním duchovním, který homosexuální pár sezdá.

Vývěsní cedule některých kostelů se proměnily v agitační nástroj (i objektem tvořivosti vtipálků).

Podle The Gardian s přihlédnutím k jiným zdrojům. Obrázky převzaté z Facebooku a Flickru.