Zahraniční zprávy

Norská vládní strana proti obřízce

Norská libertariánská Pokroková strana na své národní výroční konferenci o prvním květnovém víkendu odhlasovala, že bude usilovat o zákaz obřízky pro chlapce do 16 let. Zastánci této poli­tiky tvrdí, že tento rituál vede k dušev­nímu a fyzickému poškození dětí a je vážným porušením lidských práv.

Hlasování bylo v médiích popisováno jako nepřipravené a chaotické. Sama předsedkyně strany Siv Jensenová hlasovala proti zákazu obřízky. Nicméně odmítla, že by hlasování bylo namířeno proti menšinám a zdůraznila, že její strana je důsledně proizraelská.

Je to velmi smutné,“ prohlásil pro Aftenposten Ervin Kohn, vůdce židovské komunity v Norsku. „Musejí vědět, že v parlamentu pro to to nezískají většinu. Vypadá to, že jen chtějí vyslat signál, že v této zemi nejsme vítáni.“ Rabín Menachem Margolin, generální ředitel Evropské židovské asociace, v této souvislosti napsal dopis izraelskému předsedovi vlády Benjaminu Netanjahuovi, v němž vyzývá ke spolupráci mezi evropskými židovskými organizacemi a izraelskou vládou, jež by bránila šíření protižidovské legislativy: „Nepochybuji, že Stát Izrael – stát židovského lidu – nemůže k tomuto zůstat lhostejný a vyzývám vás, abyste vyvíjel veškerý váš politický vliv, abyste zabránil vyloučení Židů ze života v různých evropských zemích.

Pokroková strana rovněž odhlasovala politiku zákazu nosit na veřejných školách hidžáb.

Hlasování v Norsku se uskutečnilo den poté, co belgický valonský par lament odhlasoval zákaz rituální porážky, který se dotýká židovské i mus limské menšiny. Opatření má vstoupit v platnost v roce 2019. Na obr. aktivista Michel Vandenbosch z organizace GAIA, která za zákaz porážky bez omráčení bojovala 25 let. Foto: http://www.eurogroupforanimals.org.
Hlasování v Norsku se uskutečnilo den poté, co belgický valonský par lament odhlasoval zákaz rituální porážky, který se dotýká židovské i mus limské menšiny. Opatření má vstoupit v platnost v roce 2019. Na obr. aktivista Michel Vandenbosch z organizace GAIA, která za zákaz porážky bez omráčení bojovala 25 let.
Foto: http://www.eurogroupforanimals.org.