Zahraniční zprávy

Člen Óm šinrikjó napsal v cele smrti své vzpomínky

Bývalý vysoce postavený člen Óm šinrikjó, nyní čtyřiapadesátiletý lékař Tomomasa Nakagawa, který již šestým rokem čeká na popravu, publikoval v listopadovém čísle časopisu Gendai Kagaku („Věda dnes“) vzpomínky na své působení v tomto novém náboženském hnutí. Nepopisuje jen technickou stránku sarinového útoku na tokijské metro v roce 1995, ale dává nahlédnout i do sociální atmosféry v této skupině a do mysli hlavních aktérů teroristického útoku.

O vůdci Asaharovi, který rovněž stále ještě čeká na exekuci, napsal, že jeho schopnosti coby učitele jógy a meditace „byly extrémně vysoké“. Lidé podle něj nevstupovali do Óm šinrikjó, aby páchali vraždy. „My, co jsme vložili důvěru v Asaharu na poli jógy a meditace, jsme byli vtaženi do (fatálních) aktivit.“ Nakagawa se v článku za svůj podíl na otřesných činech, k nimž kromě dvou sarinových útoků patřily i vraždy nepohodlných svědků, omluvil.

V celách smrti na popravu čeká celkem 14 příslušníků hnutí. To se po tragických událostech přejmenovalo na Alef. Roku 2007 se od něho oddělila skupina Hikari no Wa („Kruh světla“). Obě skupiny jsou pod policejním dohledem.