Sál království v Holešově se proměnil v modlitebnu adventistů sedmého dne

Biblický verš na kazatelně obsahující Boží jméno ve tvaru Jehova nahradil vyřezávaný kříž. Z knihovny, kde vozíky s literaturou vyčkávaly na cestu do ulic, se nyní ozývá výskání dětí. Sál království svědků Jehovových v Holešově se proměnil v modlitebnu Církve adventistů sedmého dne.

Redukce počtu sborů Náboženské společnosti svědků Jehovových v posledních letech a s ním rušení některých Sálů království zasáhl také sbor v Holešově ve Zlínském kraji. Zavřený Sál na atraktivním místě v centru města se však nakonec neproměnil ani v bytový dům, ani v podnikatelský objekt, které byly v jeho možnostech. Budova s přednáškovým sálem, společenskou místností, prostornou chodbou a sociálním zázemím byla po dvouleté inzerci realitní kanceláře se slevou prodána Církvi adventistů sedmého dne. Její místní sbor sice projevil zájem hned, na původní cenu ovšem neměl dostatek financí.

Při slavnostní bohoslužbě v sobotu 14. srpna 2021 zahájené čtením z Bible chvíli po půl desáté dopoledne, byla nová modlitebna zasvěcena. Na programu zazněla také krátká přednáška kazatelky Pavly Žůrkové o historii sboru či blok zpěvu českých a slovenských chval v doprovodu zdejší chválící skupiny. Po bohoslužbách následovalo společné fotografování a pohoštění.

Událost měla i určitý ekumenický rozměr. Zúčastnili se zástupci všech holešovských církví – děkan římskokatolické farnosti, farář sboru Českobratrské církve evangelické i správce Jednoty bratrské, v jejíž budově se společenství adventistů posledních 9 let v nájmu setkávalo. Pozvání přijal také majitel realitní kanceláře, která prodej zprostředkovala, a který je zároveň starším sboru Apoštolské církve v sousední Bystřici pod Hostýnem. Mezi další hosty patřil adventistický manželský pár, který poskytl větší finanční dar na pořízení budovy nebo starosta města Rudolf Seifert. 

Svědkové Jehovovi začali na Holešovsku působit v roce 1935. V období druhé světové války a za komunismu zde působili ilegálně. Oficiálně byl holešovský sbor založen v roce 2003, kdy se scházel v nájmu. Teprve v roce 2006 zakoupili místní svědkové na úvěr budovu, kterou s pomocí členů z okolních sborů upravili na Sál království. Zde se setkávali až do začátku roku 2019, kdy jejich vedení nečekaně oznámilo zrušení sboru. Sál tak skončil v nabídce realitní kanceláře a členové byli rozděleni do okolních sborů v Bystřici, Zlíně a Přerově. Sbor registroval 50 aktivních členů, 2 členy neaktivní a 8 dětí. S dalšími 15 zájemci o víru svědků Jehovových bylo vedeno studium. Nedělních shromáždění se zde účastnilo 50 až 65 lidí a sbor až do chvíle svého zrušení dlouhodobě mírně rostl.

Adventisté přišli do Holešova později. Roku 1948 tady založili stanici sboru ze Zlína. Setkávali se nejprve v nájmu. V roce 1951 koupili vlastní budovu, otevření modlitebny se ale nedočkali. Hned následující rok byla státem zabavena z důvodu zákazu adventistické církve. Adventisté se nadále scházeli ilegálně v soukromých bytech, a později po opětovné legalizaci v nájmu. Konečně v roce 1967 zakoupili jinou budovu, v níž ještě téhož roku otevřeli modlitebnu. Ta se stala zázemím sboru na dalších 45 let. Roku 2012 nakonec i tento objekt pro neúnosný technický stav prodali a přesunuli se do nájmu ve sborovém domě Jednoty bratrské. V současnosti tvoří sbor 35 členů, 12 dětí a dorostu a asi 5 přicházejících zájemců. Bohoslužby navštěvuje okolo 40 lidí a početně jeho členská základna zůstává dlouhodobě přibližně stejná.

V následujících dnech po otevření sbor v nové modlitebně uspořádal vystoupení své hudební skupiny pro veřejnost. Zdá se, že vzhledem k misijním úmyslům, které místní adventisté mají, získali vlastním zázemím důležitý potenciál.

 

Související příspěvky:

Radim Passer: apokalypsa čeká již tuto generaci

„Miluji Pána Ježíše.“ Reflexe Radima Passera

Náboženské instituce v regionu Holešov

Křesťanská neziskovka Maranatha slavila 15 let svého působení

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments