Američtí muslimové vyzvali k bojkotu hotelového řetězce Hilton

Koalice více než čtyřiceti amerických muslimských skupin vyzývá k celosvětovému bojkotu hotelového řetězce Hilton. Děje se tak kvůli zapojení této nadnárodní korporace do stavby multifunkčního komplexu na místě zbořené ujgurské mešity Duling v Hotanu v čínské provincii Sin-ťiang. O tvrdých persekucích ze strany čínské administrativy namířených proti tamnímu tradičně muslimskému etniku Ujgurů, které řada států světa označila slovem genocida, jsme informovali již dříve (naposledy zde). Mezi těmito státy jsou vedle Česka, Litvy, Velké Británie, Kanady, Nizozemí nebo Belgie také Spojené státy americké, které se opakovaně snaží na čínské úřady vyvinout politický i ekonomický nátlak, a přimět tak Čínu, aby od neetického zacházení s Ujgury a dalšími etniky upustila.

Internetová prezentace Religion New Service uvádí s odkazem na Australský institut strategické politiky, že podle analýzy satelitních snímků a dalších údajů bylo od roku 2017 čínskými úřady vážně poškozeno nebo zcela zničeno přibližně 65 % mešit a dalších posvátných míst v provincii, tedy asi šestnáct tisíc. Informovala o tom již také řada českých médií (např. Seznam Zprávy zde). Lidsko-právní organizace to považují za součást kulturní genocidy Ujgurů. Obdobně čínské úřady postupují také například proti kulturnímu dědictví Tibeťanů (psali jsme zde), ale i dalších nečínských etnik, která obývají oblasti, které jsou v současnosti pod správou Číny.

Na zjištění deníku The Telegraph z počátku letošního června, že na místě nedávno zbourané mešity v Hotanu má čínská developerská společnost započít se stavbou komplexu, jehož součástí bude také hotel Hampton spadající pod značku Hilton, zareagovaly zástupci organizací jako Rada pro americko-islámské vztahy (Council on American-Islamic Relations), Světový ujgurský kongres (World Uyghur Congress), Ujgurský projekt lidských práv (Uyghur Human Rights Project) a další. Společně vyzvali společnost Hilton, aby od projektu výstavby hotelu ustoupila.

„Pokud Hilton Corporation pokračuje ve stavbě hotelu Hampton na místě zbořené mešity, pomáhá také čínské vládě v kampani vymazávání kultury Ujgurů. Asistovat při vymazávání kultury Ujgurů znamená pomáhat při jejich genocidě,“ vnímá roli Hiltonu Rada pro americko-islámské vztahy.

„Hilton se jako signatář OSN Global Compact (iniciativa United National Global Contact funguje pod záštitou OSN v oblasti rozvoje a podpory adekvátních praktik v podnikatelské sféře, pozn. red.) zavázal podporovat mezinárodní standardy lidských práv,“ uvádí se v červencovém prohlášení Congressional-Executive Commission on China (komise Kongresu USA zřízená pro záležitosti spojené s porušováním lidských práv v Číně). „Vzhledem k těmto závazkům žádáme, aby Hilton podnikl kroky k zastavení stavby a i jinak oddělil sebe a svou značku od hotelového projektu v Hotanu a odmítl spoluúčast na pronásledování Ujgurů,“ stojí ve výzvě adresované společnosti Hilton.

Mluvčí Hiltonu se vyjádřil v tom smyslu, že se v případě tohoto projektu jedná o franšízu hotelu, a společnost Hilton jako taková má proto na rozhodnutí vlastníků práv jen omezený vliv.

Na tiskové konferenci, která se uskutečnila 16. září ve Washingtonu, uvedli zástupci Rady pro americko-islámské vztahy a dalších výše zmíněných zainteresovaných organizací, že Hilton ignoroval stanovenou týdenní lhůtu pro odstoupení od projektu v Sin-ťiangu, kterou mu před započetím bojkotu poskytli a vyzývají proto k celosvětovému bojkotu hotelů a dalších služeb spadajících pod značku Hilton.

 

S využitím Religion New Service zde a zde.

 

Náhledový obrázek: Grand Warszawski, Shutterstock.

 

Psali jsme v Dingiru:

SCHLICHTSOVÁ, Jitka: Příběhy vězňů svědomí. Dingir 19 (2), 2016, s. 68–69.

 

Související příspěvky:

Proti genocidě Ujgurů: Britové uvažují o bojkotu zimní olympiády v Pekingu

Tisíce škol a školek pro převýchovu malých Ujgurů

Unikly tajné instrukce k propagandě o převýchovných táborech pro Ujgury

Čína tvrdě potírá kritiku své politiky vůči „nejšťastnějším muslimům na světě“

Larung Gar: demolice buddhistického kláštera pod záminkou hospodářského růstu

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments