Verdikt v USA: Křesťané nemohou být nuceni natáčet stejnopohlavní svatební obřad

Americký odvolací soud pro 8. obvod minulý pátek rozhodl, že manželé Larsenovi, kteří v Minnesotě provozují firmu Telescope Media Group, by byli ukráceni na svých právech, pokud by na základě minnesotské antidiskriminační legislativy (Minnesota Human Rights Act) museli pořizovat profesionální videonahrávky z homosexuálníh svatebních obřadů. Soud nižší instance dříve rozhodl v neprospěch Larsenových. Nyní soudci vynesli rozsudek, že vymáhání zmíněného zákona je narušením Prvního dodatku k americké ústavě, který mimo jiné zaručuje svobodné praktikování náboženství a svobodu projevu. Majitelé firmy jsou křesťané a před soudem je hájí konzervativní křesťanská organizace Alliance Defending Freedom.

Soudce David Stras rozhodnutí zdůvodnil tím, že ačkoliv je antidiskriminační legislativa velmi důležitá, její uvádění v praxi nesmí být v rozporu s ústavou. Uvedl přitom příklad, že by pak byl muslimský tatér povinen vytetovat nápis „Mé náboženství je jediné pravé“ na tělo křesťana nebo ateistický muzikant hrát při evangelikálních bohoslužbách.

Rozhodnutí odvolacího soudu nebylo jednomyslné. Soudkyně Jane Kellyová prosazovala názor, že První dodatek hájí právo na vyjadřování názoru na homosexuální manželství, ale nedovoluje firmám diskriminovat na základě sexuální orientace.

Podle The Christian Post, zde.  Ilustrační foto: erin m.

 

Související příspěvky:

Spor v Kanadě: Může majitel firmy odmítnout popřát „Veselý Ramadán“ nebo „Veselou Pride“?

Nejvyšší soud USA rozhodl v případu cukráře, který neupekl dort

Britská verze sporu o „dort pro homosexuály”: také zde odpůrci stejnopohlavních sňatků vítězí

Pěstounské agentury v Tennessee možná budou moci odmítat stejnopohlavní páry

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments