Uprchlíci ze Zálivu

Opuštění náboženského společenství je bezpochyby velké téma sociologie náboženství a religionistiky; zpracováno ovšem doposud zůstává jen velmi částečně a výběrově. Do tématu patří i existence podpůrných skupin vytvářených bývalými příslušníky. Skupiny „ex-členů“ někdy vyvolávají kontroverze, zvláště když se jejich členové kriticky, až bojovně vymezují vůči svému bývalému společenství. Jejich nezpochybnitelná užitečnost naopak vzrůstá, pokud se zabývají řešením praktických potíží těch, kdo dobrovolně či nedobrovolně učinili nesnadný krok ven ze svého původního náboženského zázemí.

Neoddělitelně propletené spojení islámu se společenským životem v Perském zálivu činí tamním lidem, kteří se rozhodnou veřejně deklarovat své opuštění víry, velmi vážné problémy. Mediální společnost BBC se ve dvou krátkých pořadech těmto problémům věnovala. V jednom z videí (dostupném zde) představila muže, který pomocí internetové prezentace pomáhá svým krajanům a dalším zájemcům k tomu, aby získali azyl. Tuto prezentaci vytvořil Taleb Al-Abdulmohsen, který se stal ateistou, opustil Saúdskou Arábii a požádal o azyl v Německu. Jeho klienty jsou lidé ze Saúdské Arábie a z dalších zemí Zálivu, kde odpadnutí od víry může být potrestáno až i smrtí. Aktivista Taleb říká, že 90 % jeho klientů jsou ženy. Jednou z nich je Dina ze Spojených arabských emirátů. Uprchla ze své země a nyní čeká na udělení azylu. Ve své výpovědi pro BBC si stěžovala na svou příliš přísnou rodinu, která ji izolovala od přátel a vyžadovala od ní dodržování půstu a nošení hidžábu. Dina tvrdí, že v její vlasti je deklarované opuštění islámu trestáno 15 lety vězení, ale jako větší problém vnímá svou rodinu. K útěku se rozhodla, když rodina začala připravovat její sňatek. Stesk po rodičích nepociťuje, ale chtěla by pomoci své mladší sestře, pokud se i ona rozhodne pro útěk.

Vlna zájmu o Talebovu prezentaci vzrostla po mediálně známém případu Rahaf Mohammed Kunúnové ze začátku letošního roku (její první vystoupení po získání azylu je zde). Dramatické okolnosti jejího útěku ze Saúdské Arábie, resp. z Kuvajtu, kde s rodinou trávila dovolenou, sledovala média celého světa. Podobně jako Dina vyjádřila i Rahaf Mohammed touhu být nezávislá, cestovat a činit vlastní rozhodnutí o vzdělání, zaměstnání a sňatku. Svou rodinu obvinila ze zneužívání. Rodina se jí zřekla a ona se zase zřekla svého příjmení. Podobně jako Taleba ji její zkušenost přivedla k rozhodnutí pomáhat druhým, v jejím případě ženám ke svobodě. K té svobodě, jak uvedla, kterou pocítila toho dne, když dorazila do Kanady.

 

Psali jsme v Dingiru:

téma Opustit víru, opustit společenstvíDingiru 10 (3), 2007: zde.

Náhledová fotografie Rahaf Mohammed z pořadu BBC.

 

Související příspěvky:

Misionář ateismu v muslimském světě Richard Dawkins

Zaostřeno: Proč mladí Turci opouštějí islám?

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments