Prázdninová fotografie: hřbitov Hnutí Grálu

Židovské, katolické, evangelické (luterské i kalvínské) a pravoslavné hřbitovy nejsou ve střední Evropě ničím zvláštním. Občas je ale možné narazit na unikátní hřbitov některého menšího náboženského společenství.

Abd-ru-shinova hrobka v osadě Grálu. Fotografii je možné zvětšit.

Od roku 1928 má Hnutí Grálu své duchovní i administrativní centrum na náhorní plošině Vomperberg pod alpskými velehorami a nad údolím řeky Inn. Tímto centrem je tzv. osada Grálu, kterou tvoří budovy rozházené na alpské louce. Nepřehlédnutelný je především chrám, zvaný Stánek Světla, hrobka zakladatele Abd-ru-shina (Oskara Ernsta Bernhardta, 1875–1941), jeho dům nebo administrativní budova. Zbylá stavení mají hospodářský účel anebo slouží ke stálému bydlení či přechodnému ubytování hostů.

Ve 30. letech byl na okraji lesa nad prudkým svahem zřízen hřbitov. Náhrobní kameny jsou si velmi podobné a jako jediný motiv je na nich kříž Grálu. Abd-ru-shin, jeho druhá manželka Maria a její dvě děti jsou pohřbeny v okázalé hrobce uprostřed luk, ale i na nenápadném hřbitově stranou hlavních cest a na samém okraji obývaného prostoru se nacházejí některé významné postavy hnutí: třetí Mariino dítě Elisabeth Vollmannová (1912–2002) a její manžel Herbert Vollmann (1903–1999), Daniel Swarovski II. (1914–1992), vnuk zakladatele známé firmy vyrábějící broušené sklo a podnikatel-lidumil, nebo spisovatel Hnutí Grálu Richard Steinpach (1917–1992). Náhrobní kámen zde má i Claudia-Maria Bernhardtová (1961–1999), nevlastní pravnučka Marie a první manželka současného majitele osady Grálu, Siegfrieda Bernhardta (*1955).

Foto: autor.

Související články:

Muslimské a buddhistické hřbitovy: zde.

Mormoni a cesta na věčnost: zde.

Počátky Hnutí Grálu v Bad Heilbrunn: zde.

Vrchol Hnutí Grálu na Vomperbergu: zde.

Pobožnost pro hledající po slavnosti Zářící hvězdy: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments