„Pán Ježíš přijde zachránit svět“

Na jedné prázdninové fotografii (zde) se na vyfotografované reklamní ploše objevila nabídka biblických proroctví zdarma. Shodou okolností jsem si tato proroctví s názvem „Pán Ježíš přijde zachránit svět“ na konci června objednal. Poštou mi přišel sešitek o dvanácti stranách formátu A5. Autor a odesílatel – Václav Step – mi nedal možnost uhradit náklady. Vše je opravdu zdarma.

Text pana Stepa je na prvních devíti stranách kompilací úryvků z Bible s pečlivě uvedenými zdroji biblických knih, kapitol a veršů. Nejdříve uvádí neradostnou situaci každého člověka (neboť „odměnou hříchu je smrt“) a pak hovoří o poslání Ježíše, o budoucím soudu v posledním čase a o tisícileté říši. Na poslední dvoustraně (10–11) je shrnutí předchozího pod titulem „Plán Pána Ježíše na záchranu lidstva“. Plán je v šesti krocích a odpovídá křesťanskému premilenialismu. Titulky těchto částí jsou: (1.) Nynější zlý věk; (2.) Hrozné soužení; (3.) Návrat Pána Ježíše na Zemi; (4.) Budoucí věk trvající 1000 let; (5.) Skonání tisíciletého věku a (6.) Nové nebe a nová země.

Na poslední straně sešitku je kromě spojení, nabídky jiných textů a kromě dalších informací také udáno, že autor je členem Církve Boží. Jedná se ale nikoliv o církev tohoto jména pocházející z Koreje, nýbrž – podle typu premilenialismu a dalších znaků soudě – o církev s kořeny v americkém učednickém hnutí z počátku 19. století, které integrovalo myšlenky otce a syna Thomase a Alexandera Campbellových a Bartona Stonea. Z této tradice působilo v české společnosti několik církví, dodnes je vedle Církve Boží aktivní například Společenství Kristovo.

Související články:

Znamení na nebi 23. září 2017: zde.

Donald Trump, Jeruzalém a druhý příchod Krista: zde.

„Radikální dualismus je nebezpečný. Proto se bojím Trumpa.“ – rozhovor s religionistkou Catherine Wessingerovou, část 1: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Václav Step
Václav Step
7. 9. 2019 17:51

Zdeňku Vojtíšku, napsal jsem že jsem členem Církve Boží, protože slova “církvi Boží”
napsal apoštol Pavel v 1.KORINTSKÝM 1:2 (Český Ekumenický Překlad). Církev Boží ale nepovažuji za organizaci vytvořenou lidmi, ale za shromáždění lidí povolaných Bohem. Nikdy jsem neslyšel ani nečetl o mužích Alexander Campbell, Barton Stone, Thomas Campbell. Znám slovo “premilenialismus”, ale nepoužívám ho, neboť se snažím používat pouze slova která jsou použita v Bibli nebo v překladech Bible.

Zdeněk Vojtíšek, autor článku
Zdeněk Vojtíšek, autor článku
Reply to  Václav Step
8. 9. 2019 8:25

Děkuji!

Michael Buban
21. 8. 2019 13:14

Podle těchto základních rysů mi přijde, že takovýto premilenialismus bychom našli i v oficiálních materiálech mnoha evangelikálních a letničních denominací. Podle jakých dalších znaků by mělo jít o verzi ukazující právě na vliv Campbella a Stona?

Zdeněk Vojtíšek, autor článku
Zdeněk Vojtíšek, autor článku
Reply to  Michael Buban
23. 8. 2019 18:03

Díky za podnět. – Nejsnazší by samozřejmě bylo se pana Stepa zeptat. Udělám to ještě dnes (napíši mu e-mail), ale nejsem si jist, že nás to uspokojí. Křesťané učednické tradice totiž programově odmítají odkazovat na jakoukoli osobnost a tradici; chtějí se hlásit jenom k samotnému Ježíši Nazaretskému a k Bibli. A k tomu milenialismu: pokud je mi známo, i čeští evangelikálové jsou v posledních třiceti letech stále více ovlivňováni premileniálním dispenzacionalismem. Ten se nejviditelněji projevuje ve víře ve vytržení (též: vytržení svatých, angl. rapture). Učednické hnutí je starší než dispenzacionalismus Johna N. Darbyho (1800-1882) a učení o vytržení nesdílí. Ani text pana Stepa vytržení… Číst dále ->

Václav Step
Václav Step
Reply to  Zdeněk Vojtíšek, autor článku
7. 9. 2019 18:27

Zdeňku Vojtíšku, pokud “dispenzacionalismus” je učení že Bůh jednal s lidmi různými způsoby během různých věků a že Izrael je rozdílný od křesťanské církve, pak
dispenzacionalismus je falešné učení. Církev Boží začala smlouvou Jahveho Boha s 
Izraelci (EXODUS 24:3-11 SKUTKY APOŠTOLŮ 7:38). “Učednické hnutí” ani “Církev Boží … u nás” neznám.

Václav Step
Václav Step
Reply to  Michael Buban
7. 9. 2019 17:30

Michaeli Bubane, nikdy jsem neslyšel ani nečetl o mužích Alexander Campbell, Barton Stone, Thomas Campbell. Znám slovo “premilenialismus”, ale nepoužívám ho, neboť se snažím používat pouze slova která jsou použita v Bibli nebo v překladech Bible.