V pondělí začala letošní Amarnáth játrá

Čas pro Amarnáth játru, velkou náboženskou pouť k Šivově svatyni vysoko v Himálaji, začal v pondělí a bude trvat až do úplňkové noci 15. srpna. Na tuto významnou pouť se každý rok vydávají statisíce poutníků, především z Indie. Poutníci se přesou­vají do indického státu Džammú a Kašmír, do města Šrínagaru nebo městečka Pahalgam. Z těchto obcí je organizována doprava na místo, odkud je již třeba jít několik kilometrů pěšky nebo jet na mezku. Mezi poutníky je mnoho bosých asketů.

Jeskyně Amarnáth.

Svatyní je jeskyně Amarnáth, jež se nachází ve výšce 4 115 metrů nad mořem (podle jiného zdroje 3 888 m n. m.). Celý rok je nepřístupná kvůli sněhu, kromě dvou letních měsíců, kdy se sem konají poutě. Ústředním bodem jeskyně je ledový stalagmit, který je považován za přírodní lingam, mužský pohlavní úd, symbolizující boha Šivu. Šiva spolu s manželkou Párvatí sídlí v Himálaji na posvátné hoře Kailás a v himálajské oblasti se také odehrává část bohaté mytologie, která se k této božské dvojici váže.

Ledový lingam.

Poutníků se letos očekává asi dvě stě tisíc (vrcholem byl rok 2011, kdy počet poutníků překročil 600 tisíc). Budou je provázet bezpečnostní opatření v režii asi 40 tisíc indických policistů. Poutníci jsou totiž častým cílem teroristických útoků. Poslední z nich (a zdaleka nikoli nejhorší) byl spáchán roku 2017 a zahynulo při něm nejméně sedm lidí. Teroristy mohou být muslimové, kteří si přejí oblast připojit k Pákistánu, anebo separatisté, kteří touží po samostatném státu. Indie ovládá méně než polovinu teritoria, na něž si činí nárok a které pokládá za svůj svazový stát Džammú a Kašmír. Další části jsou obsazeny Pákistánem a Čínou.

Podle zprávy AP (zde) a dalších zdrojů.

Fotografie: Sri Amarnathji Shrine Board.

Související články:

Masívne protesty za výstavbu hinduistického chrámu na mieste zdemolovanej mešity: zde.

Fotoreportáž: kráva jako matka i zbraň: zde.

Kalendář: Holí – svátek barev: zde.

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
jjm
jjm
10. 7. 2019 12:42

Správně je to Amarnáth (jméno Šivy jako vládce dévů, ze sanskrtského amara – dévové a nátha – vládce).

Zdeněk Vojtíšek, autor článku
Zdeněk Vojtíšek, autor článku
Reply to  jjm
10. 7. 2019 14:00

Je to tak, díky, opravujeme.