Religionista píše jihokorejskému prezidentovi kvůli Sinčchondži

O církvi Sinčchondži (Shincheonji, SCJ) jsme již v minulosti psali (viz zde). Minulý týden byl na webové stránce Centra pro studium nových náboženství (CESNUR, zde) zveřejněn otevřený dopis v angličtině a korejštině (originál zde) adresovaný jihokorejskému prezidentovi Jae-In Moonovi. v němž je vyjádřena podpora církvi Sinčchondži v Jižní Koreji. Hlavním požadavkem dopisu je, aby Jižní Korea opustila techniky tzv. deprogramování, které jsou údajně uplatňovány vůči tomuto menšinovému náboženskému hnutí především ze strany některých etablovaných křesťanských církví.

Poměrně obsáhlý dopis nazvaný Nucená konverze v Jižní Koreji by měla být ukončena nejprve oslovuje hlavu státu. Poté apeluje na princip demokracie v zemi, která je sama obklopena totalitními režimy pronásledujícími věřící různých náboženství. Vyzývá korejskou vládu, aby se postavila za lidská práva a náboženskou svobodu ve východní Asii a několikrát se odvolává na oficiální stanoviska Organizace spojených národů. Dopis kritizuje praxi, kterou označuje jako deprogramování provozované některými mainstreamovými jihokorejskými křesťanskými církvemi. Církve jsou obviňované z toho, že pomocí speciálních seminářů o kultech a skrze konzultační kanceláře podporují nenávist k novým náboženstvím a vyzývají příbuzné členů těchto náboženství, aby unášeli a věznili své dospělé děti. Konkrétně upozorňuje na úmrtí dvou členek církve Sinčchondži v letech 2007 a 2016 spojená s údajnou snahou deprogramátorů o násilnou konverzi. Celkem mělo v případě této církve dojít k 1 444 případům deprogramování. V závěru se dopis obrací na prezidenta Moona s žádostí o intervenci a řádné vyšetření této praxe. Znovu se objevuje apel na demokratické hodnoty a respekt k lidským právům, který je klíčový pro mezinárodní renomé země.

Pod dopisem je podepsáno celkem 15 subjektů, převážně pak skupiny představující se jako mezinárodní neziskové a badatelské organizace soustředěné na výzkum náboženského pluralismu a nových náboženství celém světě a boj za náboženskou svobodu a toleranci. Hlavním iniciátorem akce je Massimo Introvigne, italský religionista a zakladatel centra CESNUR (Center for Studies of New Religions), který se hojně angažuje v obhajobě nových náboženských hnutí a bojuje proti legislativě stavící na rétorice kultů a vymývání mozků. V minulosti vystupoval již jako zastánce Scientologické církve, čínské Církve všemohoucího Boha či svědků Jehovových pronásledovaných v Rusku. Vydává časopis The Journal of CESNUR, je autorem mnoha publikací a pořádá každoroční konferenci zaměřenou na nová náboženství.

Deprogramování je označení praxe známé především z druhé poloviny 20. století ve Spojených státech amerických i Evropě. Jedná se profesionalizovanou činnost cílenou proti tzv. kultům, jejichž členové byli často na žádost rodiny unášeni a různými technikami přesvědčování, aby skupinu opustili. Vycházelo se přitom z myšlenky, že kult je schopen člověku „naprogramovat“ mysl, zbavit ho původní identity a prakticky mu vymýt mozek. Úkolem deprogramátorů pak bylo navrátit těmto lidem jejich původní Já. Praxe deprogramování byla v několika zemích zakázána soudem, v nedávné době také v Japonsku, kde byla uplatňována například proti členům Církve sjednocení (tzv. munisté).

Náhledová fotografie pochází z demonstrace pražského společenství církve Sinčchondži proti deprogramování 3. února 2018.

Související články:

Promoce církve Sinčchondži se účastnilo více než 40 Čechů: zde.

Misie církve Sinčchondži: zde.

Církev Sinčchondži má už i své české oponentyzde.

Církev Sinčchondži uspořádala v Praze veřejnou akcizde.

Korejská náboženská organizace HWPL začala působit i v Českuzde.

Jižní Korea – misionářská velmoc: zde.

Korejské církve v Českuzde.

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
HWPL atd.
HWPL atd.
29. 7. 2019 8:09

Článek o front organizaci korejské sekty ‘Sincheonji Church of Jesus the Temple of the Tabernacle of the Testimony’ se strategií podobnou Moonistům.

http://www.yeu-international.org/en/publications/newsmail/small-stories-that-can-change-the-world/how-i-ended-up-in-a-korean-religious-cult

citát z článku: “From some critical blogs I learned that the Sincheonji Church organizes these big events every couple of years or so, but every time under a new name. Every time the name of the event gets a lot of negative references afterwards, so they want to start with a clean sheet.”