Před dvaceti lety bylo zakázáno hnutí Fa-lun-kung

Původně čínské hnutí Fa-lun-kung patří k nejvíce pronásledovaným náboženským skupinám této doby. Je rozšířeno již po celém světě a jeho příslušníky nebývají jen čínští emigranti, ale připojují se k němu i místní obyvatelé, jejichž sympatie si hnutí kvůli těžkému pronásledování získává. Všude na světě je přijímáno bez jakýchkoli problémů; zakázáno je pouze v komunistické Číně (v Česku se prezentuje zde). Negativní stanovisko vůči hnutí vyhlásil generální tajemník komunistické strany Ťiang Ce-min 20. července, právní kroky nastaly 22. července 1999. V předvečer prohlášení Ťiang Ce-mina ho připomněla i Česká televize v pořadu Události (k dispozici zde od 45. minuty) a Asociace Falun Gong ČR uspořádala Živý řetěz (více o něm zde).

Zákaz byl vrcholem série kroků, na jejímž počátku byla kampaň proti pseudovědám známého čínského jaderného fyzika, jehož jméno je v pchin-jinu přepisováno He Zuoxiu. Jako přesvědčený komunista zahrnul do své kritiky náboženství i tehdy velmi populární metody kultivace proudění kosmické síly čchi v lidské­m těle (čchi-kung). V dubnu 1999 uveřejnila tchien-ťinská univerzita jeho článek Nesouhlasím s tím, že teenageři praktikují čchi-kung. Podle svého zvyku protestovali proti článku v prostoru univerzity praktikující jedné z neoblíbenějších čchi-kungových metod, metody fa-lu-kung. K metodě fa-lu-kung totiž patří i komplexní náboženský obraz světa a spásy, který obsahuje – kromě jiného – i etickou zásadu pravdivosti. Tu se stoupenci tvůrce této metody, mistra čchi-kungu jménem Li Chuang-ťi (v pchin-jinu Li Hongzhi), snaží uplatňovat i tím, že výpady proti své metodě nebo jejímu tvůrci neponechávají bez povšimnutí.

Tentokrát ale ve městě Tchien-ťin nebyli zatčení protestující propuštěni dříve, než si místní úřady k tomu vyžádaly souhlas z hlavního města Pekingu. Stoupenci mistra Li v hnutí Fa-lun-kung se proto začali 24. dubna 1999 shromažďovat v pekingské stranické a vládní čtvrti Čung-nan-chaj (v pchin-jinu Zhōngnánhăi) a následujícího dne protestovali tím, že po okrajích ulic v této čtvrti praktikovali fa-lun-kung. Úřady byly znepokojeny, neboť se jednalo o největší protest od masakru na náměstí Nebeského klidu roku 1989. Pět zástupců protestujících bylo pozváno k jednání. Tím se účel protestu naplnil a jeho asi deset tisíc účastníků se pokojně rozešlo. Zástupci požadovali propuštění zadržených v Tchien-ťinu, úřední uznání hnutí Fa-lun-kung, nerozšiřování zpráv o tom, že demon­strace byla protivládní, a nepotrestání těch, kteří se jí účastnili.

Činovníci komunistické strany a čínské vlády pak tři měsíce připravovali potlačení hnutí Fa-lun-kung. Akce vypukla 22. července 1999: hnutí Fa-lun-kung bylo Státní radou Čínské lidové republiky postaveno mimo zákon a označeno jako „zlý kult“, média hnutí líčila velmi negativně, kampaň podporo­vala i zobrazovala ničení knih a audiokazet patřících hnutí. Místní vedoucí byli zatýkáni, něko­lik praktikujících již během této vlny represí údajně zemřelo a čínské úřady žádaly Spoje­né státy o vydání Lia, aby ho mohly potrestat. Na konci srpna 1999 bylo jakékoli veřejné praktikování čchi-kungových metod prohlášeno za hrozbu veřejnému pořádku a zakázáno. Počet pronásledovaných (vězněných i usmrcených) čínských stoupenců hnutí Fa-lun-kung od té doby dosáhl desítek tisíc.

Okolnosti vedoucí k zákazu zpracovány podle: PENNY, Benjamin, „Fǎlun Gōng“, in: POKORNY, Lukas – WINTER, Franz (eds.), Handbook of East Asian New Religious Movements, Leiden–Boston: Brill 2018, s. 524–543.

Náhledová fotografie: Wikimedia Commons.

Psali jsme v Dingiru:

Čchi i charakter, Dingir 14 (2) 2011, s. 6061: zde.

Související příspěvky:

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Milan Kajínek
26. 7. 2019 12:56

Pěkný článek je v něm ale rovněž několik nepřesností. Zejména v odstavci o protestech v Tchien-tinu a Pekingu. Dovolím si pár poznámek. Neprotestovali tím, že praktikovali Fa-lun-kung po krajích ulic (drtivá většina z nich tam jen stála nebo seděla viz foto[1]), oni přišli k vládnímu Úřadu pro odvolání, kde chtěli podat svoji stížnost, což je oficiální postup 2) Stížnost zahrnovala požadavky o 3 bodech: Propustit zadržované účastníky pokojné demonstrace v Tchien-tinu (to máte správně) / nechat příznivce Fa-lun-kungu poklidně praktikovat cvičení na veřejnosti (tehdy již na mnoha místech docházelo k omezování) / povolit publikovat literaturu Falun Gongu (což už tehdy bylo čínským režimem zakázáno). [2] Je dobré… Číst dále ->