Ve středu Čech je plánována stavba velkého buddhistického centra

Prostřednictvím rozhovoru (zde), který poskytl společnosti MF DNES, seznámil Vladimír Zuzák veřejnost se záměrem postavit „velké duchovní centrum“ u obce Kamenné Žehrovice nedaleko Kladna. V centru, postaveném v prostoru bývalého dolu, by měla být stúpa, meditační místnost, škola a 95 rodinných domků. Mělo by být druhým největším buddhistickým centrem tohoto typu na světě. Z vizualizace centra je vzat náhledový obrázek tohoto článku.

Z veřejně přístupných zdrojů je zřejmé, že Vladimír Zuzák je členem správní rady nadačního fondu Tertön Foundation. Zřizovatelem fondu je drubvang Tsori Dečhen rinpočhe (*1974), oslovovaný obvykle jako tulku Tsori rinpočhe, vysoký představitel školy ňingma tibetského buddhismu. (Výrazy „drubvang“ i „rinpočhe“ jsou tituly, první je na stránkách nadace vysvětlen jako „mistr mezi mistry meditace“, druhý znamená „velectěný“). Nadační fond prezentuje sebe a své aktivity zde.

Ňingma (Stará škola) je nejstarší školou tibetského buddhismu; svůj původ odvozuje od Padmasambhavy (Pämadžungnä), mnicha z Kašmíru, který v 8. století uvedl vadžrajánový buddhismus do Tibetu. Padmasambhava je pokládán za toho, kdo do Tibetu přinesl nejpokročilejší a nejtajnější Buddhovo učení (a zároveň i meditační praxe), zvané dzogčhen (velká dokonalost). Stoupenci školy ňingma také předpokládají, že Padmasambhava ukryl pro pozdější generace velké množství textů (term, tj. skytých pokladů). Tyto termy v dalších staletích nacházely a nově interpretovaly kvalifikované osobnosti, nazývané tertön (nálezce termy). Právě tímto slovem je pojmenován český nadační fond.

Tulku Tsori rinpočhe se podle životopisu (zde) hlásí jako žák významné osobnosti tibetského buddhismu, známé jako Penor rinpočhe (1932–2009). Ten patřil ke generaci buddhistických učitelů, kteří museli kvůli represím ze strany čínského režimu opustit Tibet (Penor rinpočhe uprchl roku 1959) a kteří získali útočiště v Indii. Odtud Penor rinpočhe podnikal cesty na Západ, měl řadu významných žáků a proslul zvláště jako učitel dzogčhenu na Západě. K misi na Západě údajně pověřil i Tsoriho rinpočheho.

Tulku Tsori rinpočhe úspěšně působí ve Spojených státech jako učitel dzogčhenu a ochránce tibetského kulturního a náboženského dědictví. K podpoře misijních aktivit (šíření dharmy) a humanitárních projektů zaměřených na uprchlické tábory Tibeťanů v Indii apod. (více viz zde) slouží nadace Yogi Tsoru Dechen Rinpoche (YTDR, zde). Tulku Tsori rinpočhe má i své české žáky, a právě s nimi v listopadu loňského roku založil nadační fond Tertön Foundation. Hovoří o tom při příležitosti návštěvy Česka na videu (zde). Z tohoto videa pochází rinpočheho fotografie vpravo.

 

Časopis Dingir 7 (4), 2004, s tématem „Tibetský buddhismus“: obálka je k dispozici zde a text zde.

Související článek o jiném učiteli dzogčhenu, Sogjalu rinpočhem: zde.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments