Svědkové Jehovovi v Rusku: seznam pronásledovaných se prodlužuje

Norská organizace Forum 18 vydala 31. května nový seznam svědků Jehovových, kteří jsou v Rusku trestně stíháni pro činy, které vyplývají z oficiálního zařazení jejich organizace mezi extremistické skupiny. Ruský nejvyšší soud roku 2017 totiž zakázal činnost svědků Jehovových a prohlásil jejich 395 místních sborů za extremistické organizace. Svědkové jsou tedy stíháni za organizaci bohoslužeb nebo za účast při nich, neboť bohoslužby mohou být považovány za extremistické aktivity. Zpráva Fora 18 je k dispozici zde.

Počet pronásledovaných svědků přitom stále roste: seznam, publikovaný v září 2018 (referovali jsme o něm zde), obsahoval 69 jmen, v únoru letošního roku jich bylo 126 a nová zpráva Fora 18 obsahuje seznam již 189 ruských svědků Jehovových. Je to 149 mužů a 40 žen ve věku 19 až 89 let. Z těchto lidí je 29 ve vazbě, na dva muže byla uvalena vazba, ale nenastoupili do ní a patrně opustili Rusko, 28 je v domácím vězení, 73 má omezeno cestování, 21 mají jiná omezení a 36 svědků je vyšetřováno, aniž by byli omezeni. Obvinění tří svědků byla v těchto dnech předána soudům. V jednom případě (referovali jsme o něm zde) soud již rozhodl o vysokém trestu odnětí svobody pro vedoucího jednoho ze sborů svědků Jehovových, v dalším případu byl svědek již potrestán vysokou peněžní pokutou. V prvním případě již bylo zamítnuto odvolání. Ze 189 vyšetřovaných jich bylo 74 zařazeno na „seznam teroristů a extremistů“, což znamená téměř úplné zmrazení bankovních účtů.

Součástí ruského „boje proti extremismu“ je tajná účast policistů na bohoslužbách a následné policejní nájezdy. Odehrály se už na 36 místech s podobným scénářem: ozbrojení muži v maskách přepadávají modlitebny (Sály království) nebo příbytky jednotlivých svědků, přinutí přítomné k lehnutí na zem s rukama za hlavou, konají prohlídky, odnášejí knihy, počítače a osobní věci a odvádějí přítomné k dlouhým výslechům na policejní služebny. Mnoho takových přepadů se odehrává v noci.

Součástí práce britské výzkumnice Victorie Arnoldové na nejnovějším seznamu pronásledovaných jsou podrobné údaje o každém z nich. Seznam obsahuje nejen jména, ale i data narození a zatčení, obvinění a opatření, která jsou na obviněného uvalena.

Náhledové foto: Kare Lehtonen, Yle.

 

Související příspěvky:

Perzekuce svědků Jehovových v Rusku

Na pronásledování náboženských menšin v Rusku se nepřímo podílí i Francie

Co na schůzce Putin – Trump v Helsinkách asi nezaznělo

Svědek Jehovův v Rusku odsouzen na šest let do vězení

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments