Spojené státy rozděleny kvůli potratům

Otázka umělých potratů je v USA dlouhodobě citlivé politické téma, ale v posledních měsících se stalo vyloženě výbušným. Ve státě Alabama bylo minulý měsíc umělé ukončení těhotenství zakázáno téměř ve všech případech. Restriktivní legislativu letos přijalo dalších osm států, i když ne všude nabyla právní moci, protože odpůrci hledají cesty, jak ji blokovat. Naopak stát New York začátkem roku ukázal, že je možné jít i opačnou cestou a zavedl zákon, který v některých případech umožní ukončit těhotenství i v jeho pozdní fázi a zrušil i trestnost nelegálního potratu (viz např. zde a zde). Situaci tak možná bude muset řešit Nejvyšší soud, který by mohl potvrdit, nebo naopak přehodnotit, precedentní rozsudek v procesu Roe v. Wade z roku 1973, který prohlásil ukončení těhotenství za ústavou garantované právo.

Co si o této otázce myslí sami Američané, zjišťovala pro mediální společnost NPR agentura Marist Poll. Z výsledků vyplynulo, že více než tři čtvrtiny obyvatel USA si přeje platnost zmíněného rozsudku zachovat, nicméně jen 16 % by federální legislativu chtěla ponechat takovou, jaká je nyní. Více než čtvrtina respondentů uvedla, že by chtěla přístup k potratům zpřísnit, 14 % naopak zmírnit a 21 % Američanů by bylo rádo, pokud by žádná omezení neexistovala. Z výzkumu vyplynulo, že pouze 13 % lidí si přeje rozhodnutí z roku 1973 zcela zrušit. Za pro-life („pro život“) se přitom označilo 35 % dotázaných, s označením pro-choice („pro volbu“) se nyní podle tohoto šetření identifikuje 57 % Američanů. Více než polovina (53 %) respondentů uvedla, že by v prezidentských volbách nevolila kandidáta, který by do Nejvyššího soudu nominoval soudce, jenž by omezil nebo zcela zrušil rozsudek Roe v. Wide.

Ředitelka Marist Poll Barbara Carvalhová k výsledkům uvedla, že veřejná debata je mnohem vyhraněnější, než odpovídá celospolečenské atmosféře: „Debata je o extrémech, což neodpovídá tomu, jaké je veřejné mínění.“

Z analýzy posbíraných dat rovněž vyplývá, že dělicí čára nevede podél pohlaví, ale politické orientace. To, že odpůrci potratů volí nejčastěji republikány a jejich stoupenci demokraty, není žádné překvapení. Zajímavé zjištění je, že pro republikány je toto téma na druhém místě důležitosti hned za otázkou migrace, zatímco demokraté za důležitější považují zdravotnictví, mezinárodní politiku, změny klimatu a ekonomickou prosperitu. Ukázalo se, že největší oporou hnutí za práva nenarozených jsou republikánské ženy.

Výzkumníci se rovněž ptali na názor, kdy začíná lidský život. 38 % Američanů se domnívá, že se tak děje při početí, 8 % odpovědělo, že lidský život začíná během prvních osmi týdnů těhotenství, stejný počet lidí se domnívá, že se tak děje během prvních tří měsíců, pro sedm procent je to až do šesti měsíců. 14 % má za to, že o lidském životě lze hovořit, až když je plod životaschopný a 16 % si myslí, že k tomu dochází až v okamžiku porodu.

Foto: Debra Sweet, Flickr.  

Postoj k této otázce dlouhodobě sleduje i Pew Research Center. To nyní publikovalo analýzu z prosincového šetření názorů, jakým směrem se bude legislativa v této oblasti ubírat. 55 % Američanů se tehdy domnívalo, že v roce 2050 bude ukončení těhotenství v USA s nějakými omezeními stále legální, 22 % očekávalo, že bude dostupné bez omezení. 16 % si myslelo, že potraty budou legální jen ve výjimečných případech a 5 % očekávalo vývoj k tomu, že budou zakázány zcela. Co se rozdílu mezi náboženskými skupinami týče, 24 procent bílých evangelikálů se domnívalo, že potraty budou za 30 let legální bez omezení, u protestantů hlavního proudu to bylo jen 15 %. To, že potraty budou zcela zakázány, předpokládali nejvíce černí protestanté (12 %). Polovina všech protestantů podle tohoto průzkumo očekávala, že potraty půjde legálně provádět, ale s omezeními.

Podle NRP, zde, a PRC, zde. Náhledový obrázek: American Life League, Flickr.

Tématu se nedávno věnoval pořad na Radiu Wave ČRo, online zde.

 

Psali jsme v Dingiru

1/2019, Nejlepší přátelé Donalda Trumpa, online zde

Související příspěvky: 

Väčšina amerických kresťanov sa domnieva, že interrupcie by mali byť legálne

Americký katolický biskup se zastal středoškoláků obviňovaných z rasismu

Švédská porodní asistentka si stěžuje na omezení svobody náboženství

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments