Quebecká vláda chce zákonem definovat náboženské symboly

Vláda frankofonní kanadské provincie nabízí první ústupek kritikům nového zákona, který omezuje používání náboženských symbolů zaměstnanci státních institucí. V úterý 11. června předložil ministr pro imigraci Simon Jolin-Barrette dodatek, který vyjasňuje, co přesně je termínem „náboženský symbol“ míněno. Jmenovitě jde o „jakýkoli kus oblečení, doplněk, pokrývku hlavy nebo šperk, který je nošen jako vyjádření náboženského přesvědčení.“

Představitelé výkonné moci se k tomuto kroku odhodlali v reakci na výhrady, které ke znění zákona měli zástupci odborů a školského sektoru. K nim se přidali tři právničtí experti z OSN, kteří v dopise zaslaném kanadskému velvyslanectví v Ženevě vyjádřili své obavy o zachovávání náboženských svobod, které garantuje Mezinárodní pakt o občanských a politických právech.

V dopise se uvádí, že zákon jednoznačně nevymezuje, co je a co ne není náboženský symbol a že by bylo „krajně nevhodné“, aby o tom rozhodovala vláda.

„Jsem připraven naslouchat,“ prohlásil ministr Jolin-Barrette v úterý. „Udělám směrem k nim vstřícný krok a doufám, že oni ho udělají směrem ke mně.“

Zákon by měl být podle vlády v ideálním případě schválen tento pátek, od dalšího týdne je totiž Národní shromáždění rozpuštěno a znovu se sejde až po prázdninách. Premiér François Legault ovšem připouští, že v případě nutnosti by mohlo být v souvislosti se zákonem o náboženských symbolech mimořádně svoláno.

Podle zprávy CBC, zde.

 

Související příspěvky:

Pew: Evropané většinou podporují zákaz zahalování

Proč se muslimky zahalují?

Mladí Kanaďané přejí náboženské svobodě

V Kanadě začíná shromáždění Parlamentu náboženství světa

Kanadský profesor psychologie varuje před omezováním náboženské svobody

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments