Američtí křesťané nejsou jednotní v názoru na vystoupení drag queens před dětmi

Město Spokane ve státě Washington se minulý týden stalo svědkem protestů proti akci, která se konala v místní knihovně. Konkrétně šlo o tzv. Drag Queen Story Hour (DQSH), tedy o událost v rámci celonárodního programu, jehož cílem je „přiblížit dětem roli sexuálních menšin ve společnosti a dovést je k zamyšlení nad genderovou fluiditou“. Drag queen je obvykle osoba mužského pohlaví, která svým vzhledem a chováním úmyslně přehnaným způsobem napodobuje ženu pro účely zábavy. Ve většině případů se jedná o členy LGBTQ+ komunity, kteří předvádí svá vystoupení zvláště v gay barech a nočních klubech. Protějškem drag queen je drag king, tedy žena napodobující muže.

Andrea Tateová, která ve Spokane vystupovala jako drag king, prohlásila, že nechce, aby drag osoby byly nadále spojovány pouze se zábavou pro dospělé. „Pochopitelně děti neučíme, co znamená být gay. To zde není naším cílem. Chceme dětem vysvětlit, že lidé vypadají různě a mají rádi různě věci, a my nemáme žádné právo jim to zakazovat.“

Představení drag queens v knihovnách a školkách jsou často kritizována z konzervativních kruhů jako „přesexualizovaná“ a celkově naprosto nevhodná. Kritici například poukazují na fakt, že v několika případech před dětmi vystupovali lidé známí jako pedofilové, sexuální agresoři nebo prostituti.

Protestní akci v Spokane pořádali místní rodiče, většinou konzervativní křesťané. „Jsem na této straně ulice, protože na té druhé není Bůh. Ti lidé jsou v podstatě podvedeni,“ říká Tom Turner, jeden z účastníků protestu. Druhou stranou míní demonstraci na podporu drag queens na protější straně ulice. „Skutečnost, že se něco takového děje po celé Americe, jen odráží to, kam naše společnost spěje. Hříchu není nikdy učiněno zadost.“

Na transparentech protestujících byly k vidění nápisy jako: „Drag queen je black face“ nebo „Můžete být svobodni od otroctví hříchu.“ První slogan odkazuje k zábavě, při níž si bělošští herci malovali tvář na černo, a karikovali tak černošské obyvatelstvo. Transparent poukazuje na podobnost mezi touto zábavou, dnes naprosto nepřijatelnou, a mezi činností drag osob, založenou (podle prostestujících) na podobném principu.

Na konferenci, která se konala 14. června ve stejné knihovně, se z křesťanských pozic ozývaly i zcela opačné názory. Andrea CastroLang, pastorka Westminsterského sboru Církve Kristovy, DQSH podpořila a vyjádřila potěšení nad tím, že se její vnučka může takové události zúčastnit.

„Přestože tu dnes před vámi stojím sama, jsou i další křesťané, kteří jsou přáteli a spojenci. A věřte mi, někdy je opravdu k naštvání muset reprezentovat křesťany, protože jsme napáchali mnoho škod. Takže nyní jsem tady, abych ukázala vlídnou tvář.“

Událost ve Spokane je pouze jedním z mnoha případů, kdy se proti představení zvedla vlna odporu. Častým iniciátorem protestů je například konzervativní organizace MassResistance, která si přisuzuje zásadní podíl na zrušení již několika akcí. I díky jejich nátlaku byla například odvolána již přichystaná četba v městské knihovně v texaském městě Leander, která se měla uskutečnit 15. června.  Podle vyjádření organizace se správa města k tomuto kroku rozhodla poté, co se dozvěděla bližší informace o činnosti protagonistů. Určitou roli měl také sehrát fakt, že nedávné četby v Houstonu se účastnil usvědčený sexuální násilník.

Téměř okamžitě ale zareagoval místní sbor Sjednocené církve Kristovy (United Church of Christ), který si v knihovně pronajal místnost, v níž se rozhodl uspořádat stejný program jako ten, který byl zrušen. „Chtěli jsme naším dětem ukázat, že jsou milovány za všech okolností.“ prohlásil představený církve Ryan Hart. „Oslavovat rozdílnost a probudit údiv a soucit k celému stvoření je úkol naší církve jako celku.“

Svůj původní záměr ale církev nakonec změnila a namísto drag queens pozvala rodiče z LGBTQ+ komunity. Drag queen, který měl na akci původně účinkovat, měl podle vyjádření církve „neodkladnou práci“ a nemohl se představení zúčastnit. Seznam knih připravených k četbě se ale nezměnil.

Ani tato akce se neobešla bez protestů a demonstrací, jak ze strany jejích odpůrců, tak ze strany podporovatelů. Celkem se před knihovnou sešlo na 300 demonstrantů.

„Zajímalo by mě, zda by se ti, co teď tolik hájí ,toleranci‘, chovali stejně, kdyby se dětem měl číst životopis Donalda Trumpa. A na druhou stranu, jak by se cítili ti, kteří prosazují zrušení akce, kdyby šlo o četbu o zbraních v Americe, “ shrnul celou aféru starosta Leanderu Troy Hill. „Ztratili jsme schopnost diskutovat s respektem k opačnému názoru.“

Iniciativa DQSH, začínající v Kalifornském San Francisku, se dnes již neomezuje pouze na území Spojených států. Akce pod její záštitou jsou pořádány i v evropských či asijských městech. Program je koncipovaný pro dětské publikum mezi 3. až 8. rokem, do repertoáru patří tituly jako „Princezna a poník“, „Ne všechny princezny nosí růžovou“ nebo „Láska je láska je láska“(sic).

 

Podle Religious News Service, zde, a HuffPost zde. Stránky organizátorů akce zde, odpurců zde. Fotografie: San José Public Library a Multnomah County Library.

 

Související příspěvky:

Spor v Kanadě: Může majitel firmy odmítnout popřát „Veselý Ramadán“ nebo „Veselou Pride“?

Odlišný postoj k LGBT rozdělil americké mennonity

Náboženství ve sporu o toalety

LGBTQ+ bohoslužba v Praze

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments