Výstava a kniha z Drtikolova nitra

Dne 23. května byla otevřena výstava Vše z nitra, která obsahuje unikátní, dosud nevystavený soubor grafik českého výtvarníka Františka Drtikola (1883-1961), který je nejznámější jako fotograf. V tomto případě jde o litografie z raného období jeho tvorby. Jde o kovové matrice nalezené v jeho pozůstalosti, které byly pro současné použití restaurovány. Grafické listy byly z nich nově vytištěny na holandský ruční papír s využitím francouzských hlubotiskových barev.

Vystavené grafické listy mají dvě hlavní témata, Golgotu, tedy ukřižování Ježíše Krista, a ženskou postavu v souvislostech, které naznačují, že jde o matku Zemi. Stylově navazují na symbolismus a secesi, ovšem bez její ornamentální zdobnosti.

Témata ukazují Fráňu (jak se mu obvykle říká) Drtikola jako autora s duchovní tematikou. Doprovodný text k výstavě říká, že nás nechává nahlédnout do mystéria prostoru a času, kde se postupně odkrývají různé příběhy a duchovní sdělení. Vše se má podle této charakteristiky jevit jako vstup do éterického světa a jeho spirituální podoby.

Drtikol se setkal s různými duchovními vlivy, mimo jiné též s křesťanskou mystikou a s anthroposofií. Jeho hlavním inspiračním zdrojem se však stal buddhismus v jeho tibetské podobě. Vadžrajánovému buddhismu (vadžrajána se obvykle tlumočí jako „diamantové vozidlo“), tedy buddhismu, který doplňuje metody starších škol recitací a vnitřním prožíváním manter (průpovědí), použitím rituálních gest, obrazců a využitím imaginace při meditaci, se Drtikol věnoval do konce života a vedl v něm okruh žáků.

Na vernisáži výstavy byla rovněž uvedena kniha Jana Lípy (žáka Evžena Štekla, jenž patřil k okruhu Fráni Drtikola) pod názvem Učení Fráni Drtikola. Podtitul knihy zní Všemocná hadí síla. Praxe s předpokládanou silou, dřímající u běžného člověka na spodním konci páteře a vedené v tantrické meditaci vzhůru po jednotlivých centrech až nad temeno hlavy, má vést k rychlému prozření.

Výstava probíhá do 29. června v Praze v Tibet Open House (Školská 28 ve vnitrobloku) a tamtéž byla kniha uvedena. Knihu tam při vernisáži doprovodil na cestu rituálními úkony lama sídlící v tomto centru, Geshe Yeshi Gawa, který pochází z Tibetu, studoval v Indii a patří k okruhu současného dalajlamy. V Tibet Open House vede kurzy a meditace a příležitostně přednáší, též o etických otázkách. V centru probíhají oslavy tibetských svátků, vystupují tam hosté. Jiné výstavy představily díla tibetských malířů a fotografie cestovatelů. Probíhají tam rovněž koncerty, autorská čtení a promítají se tam filmy. Centrum pracuje s vazbou na dalajlamu a karmapu.

(Na snímku lama Geshe Yeshi Gawa v chrámovém prostoru pražského Tibet Open House.)

Psali jsme v Dingiru:

téma Česká mystika 20. stoletíDingir 10 (2), 2007

František Drtikol – fotograf lidské duše (zde)

Učení Fráni Drtikola (upoutávka zde)

Související články v Náboženském infoservisu:

Sto deset let od narození českého mystika (zde)

Mystik Karel Funk v dialogu s bouřkou (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments