Spor v Kanadě: Může majitel firmy odmítnout popřát „Veselý Ramadán“ nebo „Veselou Pride“?

Seznam profesí, u nichž jejich vykonavatelé uplatňují výhradu svědomí v oblasti práv menšin se stále rozšiřuje. K fotografům (např. zde) nebo cukrářům (sledovali jsme zde) se přidali i podnikatelé v oblasti reklamy. Konkrétně se jedná o případ majitele malé torontské firmy, která pronajímá mobilní reklamní plochy. Služby Archer Mobile Signs vedle drobných obchodníků využívají i církve k oznámením a pozvánkám na pravidelné bohoslužby i mimořádné akce. Firma tyto mobilní plochy nejen pronajímá, ale připravuje na nich i vlastní nápisy. Vloni měl její majitel Stephen Thompson vytvořit zdravici: „Ramadan Mubarak [veselý Ramadán] našim muslimským sousedům“, kterou si u něj objednala farnost Windermere United Church. Sjednocená církev je největší protestanskou denominací v Kanadě (psali jsme zde).

Ačkoliv již dříve pro stejný kostel vytvořil přání k Chanuce nebo ke svátku Kwanzaa, nyní měl s formulací problém a navrhl text upravit tak, aby zde slovo Ramadán vůbec nebylo, např. „Přejeme muslimských sousedům vše dobré“.

„Nemám žádný problém popřát muslimům vše dobré, avšak je proti mému svědomí před Bohem povzbuzovat je v jejich ideologii,“ sdělil Thomson farářce Alexe Gilmourové. Ta však úpravu textu odmítla, a na zakázce se tak nedomluvili. „Je pro mne nepřijatelné, aby poskytovatel nějaké služby omezoval způsob toho, jak vyjadřuji svou křesťanskou víru,“ řekla později. Přesto Gilmourová stejnou firmu požádala ještě o zdravici LGBT komunitě:

„Oslavte Boží rozmanitost LGBTQ2S komunity s Hrdostí.“

Ani zde však Thomson nebyl ochotný nápis vytvořit s odvoláním se na své chápání Písma. Farářka v září minulého roku podala žalobu k Ontarijské komisi pro lidská práva. Ta si následně od Thomsona vyžádala vyjádření jeho stanoviska a nyní obě strany čekají na rozsudek.

Windermere United Church nyní zve na exercicie v podobě tréninku hlubokého dýchání pouze na provizorní mobilní ceduli. Foto Miloš Mrázek, 14. dubna 2019.

Mezitím se k žalobě přidala další farnost Sjednocené církve, St. Paul’s United Church ve Scarborough, vnitřním předměstí Toronta. Její farář Daniel Benson u Archer Mobile Signs rovněž neuspěl, když po firmě chtěl, aby na ceduli umístila nápis:

„Veselou Pride: Duha je Božím přislíbením nepodmíněné lásky ke každému.“

Ačkoliv se v médiích o kauze píše jako o „sign wars“,1 sám majitel žalované firmy se k případu veřejně nevyjadřuje. Pokud soud prohraje, hrozí mu vysoká finanční pokuta.

Podle The Star a CBC s přihlédnutím k dalším zdrojům. Fotografie: autor.

 

1Toronto Star, s. A10, 2. 2. 2019.

 

Související příspěvky:

Ateista může být duchovním kanadské protestantské církve

Kanadský profesor psychologie varuje před omezováním náboženské svobody

Kanada: Spor o biblické verše v učebnici

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments