Den otevřených dveří v církvi mormonů

Pražský sbor Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů uspořádal v pátek 26. dubna Den otevřených dveří. Návštěvníci se shromažďovali u videa se svědectvími českých svatých o jejich obrácení a duchovním životě. K prohlédnutí i jako dárek měli k dispozici čísla mezinárodního časopisu Liahona, jejichž česká mutace vychází již od roku 1993 (s dětskou přílohou Kamarád, dříve Hvězdička), a také desky s propagačními a informačními materiály.

Po malých skupinách pak hosté spolu s průvodci putovali po domě v Dejvicích (blízko stanice metra „Hradčanská“), v němž pražský sbor i české ústředí této církve sídlí. V jednotlivých návštěvních místnostech se seznamovali s hlavními oblastmi  činnosti církve: hned v přízemí se podívali do hlavního shromažďovacího sálu, kde se konají nedělní bohoslužby, a do místnosti, kde sídlí Pomocné sdružení žen, nejstarší ženská organizace na světě (založena roku 1942), jež má sociální a charitativní agendu a k níž jen v Praze patří údajně 60 žen. V prvním patře se nachází několik místnosti pro nedělní školu dětí, pro členy organizací Mladých mužů a Mladých žen nebo místnost s počítači, určená především pro genealogické zkoumání, jež je pro tuto náboženskou společnost typické. Vrcholem prohlídky byl sestup do sklepní místnosti, v níž se konají křty. Před baptisteriem (prostorem, jejž je možné naplnit křestní vodou) vyslechli další svědectví o víře, tentokrát nezprostředkovaná televizním přijímačem.

Podle informační brožury Vítejte. Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů z roku 2017 je v Česku dva a půl tisíce svatých (členů této církve) ve 12 sborech (kongregacích). Roku 2016 tyto kongregace utvořily vyšší jednotku, tzv. kůl (lze si ji představit asi jako diecézi). Na otázku, kolik je momentálně v Česku misionářů, odpověděly kanadská a americká průvodkyně (samozřejmě česky), že odhadem asi 70 až 75. Po prohlídce, která trvala asi hodinu a půl, byli hosté pozváni do venkovního prostoru, jenž náleží k církevnímu domu. Na tomto místě pod vzrostlými kaštany byla před třiceti lety vyhlášená zahradní restaurace; nyní se zde podávalo typické americké občerstvení.

Psali jsme v Dingiru:

Dingir 3/2001 s tématem „Náboženství mormonů“ (plný text čísla je je dostupný zde)

Související příspěvky:

Přijdou s novým prezidentem mormonské církve změny? (zde)

Prorok církve „mormonů“ se setkal s papežem (zde)

Mormoni a cesta na věčnost (zde)

Mormóni končia s podporou chlapčenského skautingu v USA (zde)

Obě fotografie: autor. (Druhá je z křestní místnosti.)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Eva Velechovská, misionářka rodinné historie
Eva Velechovská, misionářka rodinné historie
6. 5. 2019 20:20

Pokud budete psát o naší církvi, uvádějte prosím celý název : Církev Ježíše Krista svatých posledních dnů

Hana Šnajdarová
Hana Šnajdarová
Reply to  Zdeněk Vojtíšek
24. 7. 2019 0:47

Vážený pane Vojtíšku, máte pravdu, že je název Církve Ježíše Krsta Svatých posledních dnů příliš dlouhý. Ráda bych Vám však vysvětlila, co paní Velechovskou k tomuto komentáři vedlo (nebo spíše rozumím, proč bych takový komentář možná napsala já). Jak jste správně uvedl, samotní členové Církve Ježíše Krista o sobě v minulosti často mluvili jako o mormonech. Nicméně president Nelson, náš prorok, nás před rokem vyzval, abychom tyto praktiky změnili a místo toho začali používat jiné obraty https://www.zpravy-mormon.cz/clanek/nazev-cirkve, abychom se tak více zaměřili na Krista a správně ukazovali, že toto je Jeho církev. Moc hezky je to vysvětleno v tomto článku: https://www.zpravy-mormon.cz/clanek/president-nelson-klade-duraz-na-vyznam-jezis-krista-v-nazvu-cirkve-je-to-jeho-cirkev. Na základě… Číst dále ->

Hana Šnajdarová
Hana Šnajdarová
Reply to  Hana Šnajdarová
24. 7. 2019 0:50

P.s. mimochodem, když jsem si zběžně teď prohlížela stránky, které jste uvedl, tak jsem tam už moc výrazů “mormon”, kromě samotné domény stránek, nenašla. Taky se zjevně řídí výzvou presidenta Nelsna. 🙂