Americký řetězec Chick-fil-A nemůže na letiště, údajně kvůli podpoře konzervativních křesťanských organizací

Již na druhém letišti ve Spojených státech nebylo řetězci fastfoodů Chick-fil-A dovoleno otevřít provozovnu. Po texaském San Antoniu k tomuto kroku přistoupili i správci letiště Buffalo Niagara International Airport ve státě New York. Důvodem k tomu byl údajný netolerantní postoj řetězce k otázce práv příslušníků komunity LGBT.

Americký letecký přepravce Niagara Frontier Transportation Authority (NFTA), správce letiště v Buffalu, zrušil plány na spolupráci se společností Chick-fil-A. Pobídkou mu k tomu byla kritika ze strany státních orgánů, které v rámci podpory diversity a tolerance odmítly tolerovat společnost, která dle jejich mínění zastává nežádoucí názor. „Jako státní subjekt NFTA nesmí navazovat obchodní partnerství s nenávistnými a rozvratnými skupinami,” uvedl ve svém projevu Sean Ryan, člen zákonodárného shromáždění státu New York.

Tento postoj vychází ze zprávy webu ThinkProgress, ve které se uvádí, že Chick-fil-A přispěla částkou 1,8 milionu dolarů třem křesťanským skupinám, které se údajně provinily diskriminací vůči menšinově orientovaným osobám. Jmenovitě jsou to Fellowship of Christian Athletes (příspěvek $1,653,416), Salvation Army ($150,000) a Paul Anderson Youth Home ($6,000). Například o Fellowship of Christian Athletes se ve zprávě píše, že „úmyslně šíří nenávist k LGBT komunitě mezi středoškolskými atlety a vyžaduje striktní sexuální čistotu, která brání zaměstnancům charity v homosexuálních aktivitách”. Paul Anderson Youth Home, domov pro problémovou mládež, zase své svěřence učí, že „homosexualita je špatná a stejnopohlavní sňatky jsou neslučitelné s křesťanskými hodnotami”.

Na základě této zprávy se městská rada v texaském San Antoniu rozhodla pro uzavření provozovny na místním letišti a svůj krok hájila téměř stejnými slovy, kterými se ve svém projevu později vyjádřil Sean Ryan.

Řetězec popírá, že by se jakékoliv diskriminace dopustil. „Zpravodajství má v poslední době tendenci nás očerňovat. Naším jediným cílem je připravovat chutné jídlo, a ne být součástí politické debaty. Všichni jsou u nás vítáni.“

Řetězec Chick-fil-A na sebe upoutal pozornost už v roce 2012, kdy jeho výkonný ředitel Dan Cathy, který se hlásí k Jižní baptistické konvenci, prohlásil, že podporuje „biblickou definici rodiny“.

 



Řetězce rychlého občerstvení jsou součástí společenské debaty na toto téma již delší dobu. Před časem se k podpoře LGBT přihlásil např. King Burger (vice zde).

Podle NBC a USA Today s přihlédnutím k dalším zdrojům. Ilustrační foto: Wikipedia.

 

Související příspěvky:

Britská verze sporu o „dort pro homosexuály”: také zde odpůrci stejnopohlavních sňatků vítězí.

Spor o pojetí náboženské svobody v Austrálii po uzákonění stejnopohlavních sňatků

Pěstounské agentury v Tennessee možná budou moci odmítat stejnopohlavní páry

Ministerstvo spravedlnosti USA vyjadřuje obavy o stav náboženské svobody v zemi

 

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Václav Macal
Václav Macal
10. 4. 2019 13:45

V současnosti mají ve světě velký vliv fanatičtí ultraliberálové,bohužel i v tisku.Konzervativci jsou podle nich náckové a rusofilové.Rozumní liberálové by se od těchto levičáckých fanatiků měli distancovat.