Skandály oslabují u amerických katolíků důvěru v církev

Gallupův ústav publikoval výsledky svého průzkumu veřejného mínění mezi americkými katolíky. Dotazoval se jich na jejich, zda současné skandály neotřásly jejich důvěrou v církev.

Na otázku, zda nové zprávy o sexuálním zneužívání „nevedly k pochybnostem, zda zůstat v katolické církvi“ kladně odpovědělo 37 % respondentů, to je o 15 % více, než tomu bylo v roce 2002, kdy zprávu o zneužívání v bostonské diecézi publikoval deník The Boston Globe a spustil tak vlnu obviňování katolických duchovních v celé zemi i v zahraničí. Avšak stejně jako tehdy je výrazný rozdíl mezi aktivními věřícími a těmi, kteří na bohoslužby chodí jen zřídka. Z těch, co je navštěvují každý týden, jich nyní pochybuje o setrvání v církvi 22 %. Mezi příležitostnými účastníky a těmi, kteří do kostela nechodí vůbec, jich je 46 %. Podobný poměr byl i v roce 2002.

Sociologové z Gallupova institutu přitom poznamenávají, že pochybnosti o setrvání je něco jiného než skutečné opouštění církve.

Z průzkumu dále vyplynulo, že věřící více důvěřují kněžím ve svých farnostech (59 %) než vrcholným představitelům římskokatolické církve v celé zemi (30 %). Opět jsou ale rozdíly mezi aktivními a nepraktikujícími. Ty naopak nejsou tak velké v postoji k papeži Františkovi. Tomu věří 58 % amerických katolíků, přičemž má důvěru i celé poloviny nepraktikujících či málo praktikujících.

Podle RNS, zde. Ilustační obrázek: Bazilika Neposkvrněného početí ve Washingtonu D. C. – největší římskokatolický chrám v USA a také největší obyvatelná budova v hlavním městě USA, zdroj Wikimedia Commons.   

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments