Přípitek pro šamany v Božské lahvici

V pondělí 18. března se v literární kavárně Božská lahvice na pražských Vinohradech konal křest knihy Český šamanismus v rozhovorech, na který jsme čtenáře Náboženského infoservisu zvali zde.

Kniha Heleny Exnerové je rozdělena do dvou částí. Ta první shrnuje nejen stav akademického bádání o šamanismu, ale všímá si také toho, jaký vliv toto zkoumání mělo na současnou podobu západního praktikovaného šamanismu. V druhé části pak přináší výpovědi devíti českých šamanů, které ilustrují pokaždé trochu jiný pohled, východiska, inspirace i aplikace šamanismu v praktickém životě. Nedávno vydanou recenzi Jana Lukavce v Deníku N si můžete přečíst zde.

Při křtu knihy autorka prozradila, že chtěla rozhovory se šamany zprostředkovat čtenáři pestrost současného šamanismu, jehož terénnímu výzkumu se v posledních letech své akademické práce věnovala. Spojení akademického výzkumu šamanismu s jeho praktickou podobou a jejich vzájemné ovlivňování je příznačné jak pro knihu Heleny Exnerové, tak pro její uvedení na český knižní trh. Při křtu totiž promluvili také tři šamané – Jiří Libánský, Zdeněk Ordelt a Jan Šmejkal, jejichž svědectví je možné v knize nalézt. O hudební doprovod se postarala Aldana Vlasáková, která zahrála na tradiční jakutský hudební nástroj zvaný brumle.

Knihu Heleny Exnerové Český šamanismus v rozhovorech je možné zakoupit například zde.

Fotografie Ivony Z. z uvedení knihy Český šamanismus v rozhovorech si můžete prohlédnout v galerii:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments