Tibetští buddhisté oslavili Losar

V sobotu 9. února se na Novoměstské radnici v Praze 2 uskutečnil již 14. ročník oslav Losaru, tedy tibetského Nového roku. Ten letošní připadl na 5. února. Podle tibetského tzv. královského kalendáře má číslovku 2146 a v tradičním astrologickém kalendáři rabčhung je označován znamením zemského kance v ženském aspektu. V tibetském lunisolárním kalendáři se totiž opakuje dvanáct zvířecích znamení, které se střídají každý rok a pět elementů, které jsou spojené vždy se dvěma roky po sobě. Každý rok se také střídá mužský a ženský princip. Celý cyklus trvá 60 let.

„Losar je tibetské slovo pro Nový rok – Je to nejdůležitější svátek v Tibetu, Nepálu a království Bhútán. Královský letopočet – gial lo, je odvozený od genealogie tibetských králů. Původ oslav Losaru sahá až do předbuddhistického období Tibetu. V dobách, kdy Tibeťané praktikovali bönistické náboženství, se každou zimu konal duchovní obřad, kdy lidé obětovávali velké množství vonných tyčinek za účelem usmíření místních duchů, božstev a ochránců. Z tohoto festivalu se později vyvinula každoroční buddhistická slavnost. V klášterech se provádí púdža (specifický druh rituálu) a konají se posvátné tance. Slavnost trvá obvykle několik dní. Před příchodem Číňanů se v Tibetu slavil Losar patnáct i více dní. V Indii se dnes slaví tři dny, na Západě obvykle jeden den,“ dočetli se návštěvníci na informačním letáku s programem, který obdrželi při příchodu.

„Hlavním pořadatelem je letos organizace Samten Tse, ale na přípravě a programu oslav se tradičně podílejí různé buddhistické skupiny a neziskové organizace, které se zajímají o tibetskou kulturu jako je Dzogčhen, Lungta, Potala a další,” řekla v rozhovoru pro Náboženský infoservis jedna z hlavních organizátorek Tereza Puldová. “Jsme rádi, že česká veřejnost se o Tibet zajímá a má k němu velmi dobrý vztah možná i díky přátelskému vztahu Václava Havla k Jeho Svatosti dalajlamovi. Zatím jsme nikdy nezaznamenali nějaké negativní, či dokonce nenávistné reakce. Naopak, atmosféra festivalu je pokaždé velmi radostná a vlídná. Každoročně po něm zaznamenáváme nárůst zájmu o tibetský buddhismus a jeho praktikování.“

Program festivalu začínal v prostorách Novoměstské radnice ve 14 hodin představením astrologické předpovědi pro nadcházející rok, společnou meditací a modlitbou. Poslední návštěvníci se rozcházeli až kolem půlnoci. Během festivalového dne měli návštěvníci možnost zúčastnit se různých přednášek, workshopů, meditačních cvičení, hudebních a tanečních vystoupení, výtvarných dílen, promítání filmů a ochutnat tradiční občerstvení. Na „tržišti“ si pak mohli zakoupit nejrůznější dekorační předměty, oděvy, vonné tyčinky, literaturu a hudební nosiče a seznámit se s činností všech spolupořadatelských organizací. Návštěvnost festivalu se každý rok pohybuje kolem šesti až osmi set návštěvníků. Celý výtěžek ze vstupného putuje na charitativní projekty organizace ASIA Onlus.

 

Foto a video Jitka Schlichtsová

Související příspěvky:

„Střechová“ buddhistická organizace v Rakousku funguje už 35 let

Nipponzan Mjohódži: malé hnutí s velkým dosahem

Náboženství násilná a mírumilovná

Palachova sebeoběť a buddhismus

 

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments