Svědek Jehovův v Rusku odsouzen na šest let do vězení

O mimořádně tíživé situaci svědků Jehovových v Rusku jsme už v Náboženském infoservisu několikrát psali. Teď musíme připojit aktualitu – první z trestně stíhaných svědků byl odsouzen, a to k šesti letům ve vězení. Je jím dánský občan Dennis Ole Christensen (46 let), jenž má ruskou manželku a byl ve vedení místního sboru svědků Jehovových v městě Orel (Orloj).

K tomu jenom zrekapitulujme:

Vše začalo přijetím dvou federálních zákonů, které rozšiřují možnosti boje proti extremismu a terorismu roku 2016. O zákonech informoval v poměrně rozsáhlém článku časopis Dingir 20 (2), 2017, str. 48–50.

Ještě roku 2016 vztáhl místní soud v městě Orel tento nový zákon na organizaci svědků Jehovových, prohlásil ji za extremistickou a Dennise Christensena vzal do vazby. Nejvyšší soud toto rozhodnutí místního soudu roku 2017 schválil, potvrdil, že svědkové Jehovovi jsou extremistická organizace, a nařídil její rozpuštění. Povzbudil tím úřady k jednání. A ty skutečně od ledna roku 2018 jednají. Nejde jen o trestně stíhané, kterých je několik desítek, snad až stovka, ale také o razie, výslechy, zabavování materiálů a hojně uplatňovanou vyšetřovací vazbu. O všem jsme psali již zde.

Podle médií, která o situaci svědků informují, je jim dáváno za vinu členství v extremistické organizaci (a jejich vedoucím to, že jsou vůdcové takové organizace), distribuce extremistické literatury nebo rozněcování nenávisti. Za těmito obviněními je jejich náboženská příslušnost, misie prostřednictvím časopisů a jiných tiskovin a kritika církví a jiných náboženství. V pozadí je patrně především to, že svědkové jsou mezi lidmi spíše nepopulární: běžní lidé nemají rádi jejich misii, duchovním vadí černobílá a ostrá kritika jejich církví, bývalí členové si trpce stěžují na zásadu „stranění se“, která jim zabraňuje v jakémkoli styku se stávajícími členy, byť by to byli rodinní příslušníci, jiní jim vyčítají nevlastenectví (ve slovníku svědků „neutralitu“), s níž odmítají vzdávat úctu státním symbolům a účastnit se politického života.

Počet svědků Jehovových v Rusku se odhaduje asi na 170 tisíc, počet sborů asi na 400. V interních statistikách není Rusko uvedeno (na statistiky odkazuje článek zde).

Související články:

Perzekuce svědků Jehovových v Rusku (zde)

Seznam pronásledovaných svědků Jehovových v Rusku (zde)

Náhledová fotografie: Thielko Grieß, Deutschlandradio

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments