Spor o válečné památníky v USA

Stát Jižní Karolína se připojil k prohlášení dalších 29 států USA adresovanému Nejvyššímu soudu (amici curiae brief), v němž požadují zrušení rozsudku federálního odvolacího soudu, který potvrdil soudní výnos z roku 2017. Podle něj je 12 metrů vysoký „Kříž míru“, válečný památník v Bladensburgu ve státě Maryland (viz obrázek), „primárně podporou náboženství a výrazně spojuje stát s církví“. Rozsudek vychází z principu oddělení církve a státu, podle jeho kritiků ale může ovlivnit osud stovky dalších památníků, včetně jihokarolínského Pomníku obětí holocaustu. Na jeho vrcholu se totiž nachází Davidova hvězda. „Hlavním účelem památníků není propagace daného náboženství, je jím snaha oslavit hrdinství těch, kteří padli ve službách našich ozbrojených sil“, píše se  ve zmíněném právním pojednání.

Prohlášení zmiňuje např. příklady tří památníků, které se nacházejí na Arlingtonském národním hřbitově ve Virginii, mezi nimi i Hrob neznámého vojína. Ty také obsahují náboženské symboly.

Organizace American Humanist Association, která spor o Kříž míru vyvolala, ve svém vyjádření odmítá, že by se rozsudek měl dotknout i dalších památníků. V případě kříže v Marylandu šlo podle ní o to, že „nezahrnuje památku Židů a veterány jiného než křesťanského vyznání“. Proto požadují stavbu nového památníku.

Podle The Charlotte Observer, zde. Foto: David, Flickr.

 

Aktualizace příspěvku:

Nejvyšší soud USA rozhodl v kauze Mírového kříže

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments