Ještě k registracím v roce 2018: Nevzdává se ani guru Jára

V příspěvku shrnujícím novinky týkající se procesu registrace církví a náboženských společností v roce 2018  (zde) jsme informovali o žalobě Konopné církve na rozhodnutí Ministerstva kultury z roku 2016 a o tom, že Městský soud v Praze vynesl rozsudek ve prospěch tohoto společenství. Pro úplnost dodáváme, že na soud se před časem obrátilo i další neúspěšné hnutí, Cesta Guru Járy. O zamítnutí jeho žádosti o registraci i následného rozkladu jsme psali zde. Přípravný výbor však zkusil poslední možnost a rozhodnutí rovněž před časem napadl u soudu. Ten však zatím o žalobním návrhu nerozhodl.

Kauza se mezitím dostala i do Zprávy o mezinárodní náboženské svobodě amerického ministerstva zahraničí za léta 2016 a 2017. Ta starší citovala i slova předsedkyně Českého helsinského výboru T. Fischerové, která v této souvislosti prohlásila: „Nikdy jsem se v České republice nesetkala s tak komplexním případem diskriminace, co se týče náboženství.“ (Psali jsme zde). Český helsinský výbor však popřel, že by se takto vyjádřil (viz zde).

Organizaci Cesta Guru Járy vytvořili stoupenci Jaroslava Dobeše v roce 2015, kdy byl guru zadržen na Filipínách, kde se několik let se svou spolupracovnicí Barborou Pláškovou skrýval před trestním stíháním, které proti nim bylo vedeno v České republice. V říjnu 2018 Vrchní soud potvrdil trest pro Jaroslava Dobeše za znásilnění v délce pěti a půl roku (psali jsme zde).

Náhledový obrázek: Přebal knihy Casanova sútra.

Obsah článku byl 1. února 2019 aktualizován.

 

Související příspěvky:

Další krok ve vývoji trestního případu náboženského vůdce (zde)

Cesta Guru Járy se nestane registrovanou církví (zde)

Registrace náboženských společností v roce 2018: tradicionalističtí katolíci, liberální baptisté, théravádoví buddhisté, Církev smíchu i právní bitva Konopné církve (zde)

Česká republika ve zprávě o stavu náboženské svobody ve světě (zde)

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
Ivana Antalová
Ivana Antalová
1. 2. 2019 15:47

Zajímalo by mne, jak to bylo s tou Táňou Fišerovou, tady uvádí pravý opak: http://www.helcom.cz/dokumenty/tiskove-zpravy/TZ_CHV_stanovisko_Dobes_201802.pdf