Letošní zpráva o stavu perzekuce křesťanů: Nejvíce si pohoršily Rusko a Čína

V letošní zprávě World Watch List (WWL) vydávané mezinárodní organizací Open Doors opět nalezneme seznam padesáti zemí, v níž křesťané podle dat, s nimiž autoři zprávy pracují, čelí větší míře perzekuce, ať už ze strany státních orgánů nebo různých organizací, militantních skupin nebo i místních komunit a rodin.

Od roku 2002 první místo zaujímá Severní Korea, a je tomu tak i v letošním roce. Země je ve zprávě charakterizována jako stát, v němž jsou jako modly uctíváni jeho představitelé. Křesťanství je pak podle zprávy chápáno jako nepřátelský element, který má být co nejvíce eliminován. Navzdory posunům ve vztazích mezi oběma částmi korejského poloostrova (psali jsme zde) a historickému setkání Kim Čong Uma a Donalda Trumpa obdržela tato komunistická země 94 „trestných bodů“ ze sta.

Ty organizace uděluje podle vlastní metodologie, přičemž data získává od místních komunit, zahraničních misionářů, spolupracovníků organizace a veřejných zdrojů. Je však zřejmé, že nelze ze všech států světa, zvláště pokud tam vládně autoritářský režim, získat stejně hodnotné údaje. A tak zpráva má větší hodnotu spíše ve srovnávání jednotlivých ročníků, než v tom, že by exaktně porovnala země od č. 1 po č. 50. Avšak i tato metodologie se postupně vyvíjí – právě s ohledem na snahu, aby výsledky měly co největší vypovídací hodnotu.

I další země ze seznamu WWL si více či méně své místo ponechaly. Po KLDR následuje Afganistán, Somálsko, Libye a Pákistán, tedy skoro stejná pětice, jako vloni. Jen Libye postoupila ze sedmého místa na čtvrté, vloni bylo vyhrazené pro Súdán (letos šestý). „Skokanem roku“ je letos Čína. – ta se za rok posunula ze 43 na 27. místo – a to kvůli nové legislativě, která více omezuje náboženskou svobodu.

Další významnou změnou je umístění Ruské federace, která v minulých letech na seznamu vůbec nefigurovala. Nyní se Rusko umístilo na 41. místě. Jako hlavní důvod je uveden „islámský útlak“. Open Doors uvádí příklady násilí na křesťanech ze strany muslimských radikálů na Kavkaze (konkrétně v Dagestánu a Čečensku). Své znepokojení ovšem vyjadřuje i s ohledem na situaci „netradičních“ křesťanských skupin, jejichž misijní působení omezuje ruská legislativa. Zmíněné jsou zvláště potíže mormonských misionářů i zákaz svědků Jehovových coby teroristické organizace (psali jsme mj. zde). Rusko je jednou ze sedmi zemí s vysokým podílem křesťanů v tamní populaci, které jsou na letošním seznamu uvedené (dále Eritrea, Nigérie, SAR, Etiopie, Mexiko, Keňa a Kolumbie).

„Islámský útlak“ je na seznamu vůbec nejčastější zdrojem diskriminace křesťanů – ve 33 případech. Druhý nejčastější pramen pronásledování a útlaku je jmenována „diktátorská paranoia“ (Eritrea, Uzbekistán, Turkmenistán, Tádžikistán, Kazachstán a Azerbajdžán). V pěti případech je to „náboženský nacionalismus“. Ten poprvé vynesl Indii do první desítky. Dále je tento důvod uvedený v případě Barmy, Nepálu, Bhútánu a Srí Lanky.

Násilí na křesťanech je podle WWL stále vzrůstající. Ještě před pěti lety byla v kategorii „extrémní míra perzekuce“ jen Severní Korea, nyní je to 11 zemí. Tuto kategorii však letos opustil Irák, kam se postupně vracejí křesťané, kteří utekli před Islámským státem. Nyní je Irák klasifikován „pouze“ jako země s „vysokou mírou perzekuce“.

Open Doors je křesťanská lidskoprávní a charitativní organizace, kterou v roce 1955 založil holandský misionář Anne (Andrew) van der Bijl původně jako pomoc křesťanům ve Východním bloku. Nyní má pobočky ve 25 zemích a uvádí, že pomáhá křesťanům v 70 zemích světa. WWL vydávává od roku 1993.

Tématu se rovněž věnovalo včerejší vysílání pořadu Vertikála na stanici Českého rozhlasu Plus, online dostupné zde(11. minuta vysílání).

 

Související příspěvky:

Organizácia Open Doors zverejnila zoznam celosvetovo najväčších prenasledovateľov kresťanov (zde)

Open Doors 2018: Nejvíce jsou křesťané perzekvování v Severní Koreji (zde)

Ministerstvo spravedlnosti USA vyjadřuje obavy o stav náboženské svobody v zemi (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments