Změny u českých baptistů

Čtyři ze 46 sborů Bratrské jednoty baptistů (Jablonec nad Nisou, Kroměříž, Kuřim a Lovosice) a jedna kazatelská stance (Jílové u Děčína) oznámily, že opouštějí toto zatím jediné registrované baptistické společenství v Česku. Jako důvod uvádějí to, že v jednom sboru byla zvolena kazatelka a další sbory to přijímají. Druhý důvod spočívá v tom, že jeden sbor výslovně připouští, aby jeho členy byli muži nebo ženy žijící ve stejnopohlavním partnerství. V obou případech jde hlavně o sbor v Praze na Pankráci.

Baptisté jsou ve světě pravděpodobně nejpočetnější protestantskou denominací. Charakteristické pro ně je, že křest praktikují podobně jako raní křesťané na základě konverze, jako znamení víry a přijetí do Kristovy církve. Přímou kontinuitu mají od roku 1611, kdy byl v Londýně založen první baptistický sbor. Jejich lokální sbory jsou nezávislé a sdružují se podle koncepce a podle regionu. Počátky baptistického hnutí v Česku jsou předmětem diskuse, uvádí se jako první sbor v Hleďsebi (u Veltrus) založený roku 1885.

Odhaduje se, že baptistů (včetně nepokřtěných dětí) na světě je přes 100 milionů. Z toho přes 40 milionů žije v USA, kde jsou po římskokatolické církvi druhým největším náboženským společenstvím, existujícím však v množství jednotlivých církví.

V americkém baptistickém společenství existují dva vyhraněné směry. Většinu, asi 30 milionů tvoří jižní baptisté, zejména v Texasu, Tennessee, Virginii, Severní Karolíně a Missouri. Pro ně je charakteristický biblický fundamentalismus a konzervativní politická agenda. Kolem 10 milionů baptistů rozptýlených po zbytku Spojených států, tak řečená Severní konvence, zastává liberálnější pojetí. Toto rozlišení se dostalo i do českého prostředí.

Pražský pankrácký sbor zvaný podle ulice, kde sídlí, sbor Na Topolce, je dlouhodobě charakterizován jako otevřený sbor. Vedle baptistů, kteří se nechali pokřtít na znamení obrácení, má i přidružené členy a přátele, kteří se podílejí na životě sboru a mohou případně být zároveň členy jiných církví. Spor však začal, až když se sbor výslovně otevřel homosexuálním členům a když si zvolil kazatelku Lydii Kucovou, která slouží sboru společně s kazatelem Janem Koukalem.

Podobné pojetí má rovněž baptistický sbor v Liberci a sbor Petra Chelčického v Lovosicích (druhý sbor v tomto městě, vedle sboru Křesťané Lovosice, který vystoupil z Bratrské jednoty baptistů). Pojetí sboru Na Topolce se řešilo na celocírkevní úrovni. Sjezd delegátů 2018 vydal stanovisko, které uznává pouze partnerství muže a ženy a „praktikovanou homosexualitu“ označuje jako hříšnou. Hrozilo vyloučení sboru z BJB. Na to se sbor připravil založením Společenství baptistických sborů, které požádalo o státní registraci. Společenství by pak bylo otevřené dalším sborům podobné orientace, kdyby spor dál eskaloval.

Vystoupení čtyř sborů a jedné kazatelské stanice lze pokládat za reakci na to, že sbor Na Topolce nebyl vyloučen. Lze předpokládat, že sbory, které opustily BJB, vytvoří společně nové baptistické uskupení a pokusí se o registraci.  Po odchodu těchto sborů je situace v Bratrské jednotě baptistů otevřená. Záleží na postojích většiny sborů, které se na sporu konzervativnější a liberálnější větve přímo nepodílely.

 

Související příspěvky:

Bratrskou jednotu baptistů opustilo pět sborů kvůli ekumenismu a postoji k homosexualitě (zde)

Odlišný postoj k LGBT rozdělil americké mennonity (zde)

 

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejnovější
Nejstarší Dle hlasů
Inline Feedbacks
View all comments
J N
J N
10. 1. 2019 16:30

V článku je mylná informace. Sbor v Lovosicích z BJB nevystoupil.